Γ. Σταθάκης: Ανάγκη διαμόρφωσης εθνικού χωροταξικού σχεδίου με ευρύτερη πολιτική συνεννόηση

Γ. Σταθάκης: Ανάγκη διαμόρφωσης εθνικού χωροταξικού σχεδίου με ευρύτερη πολιτική συνεννόηση

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού, μέσα από ευρύτερη πολιτική συνεννόηση, επισήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας για την επόμενη ημέρα των τραγικών γεγονότων στο Μάτι, σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα, στην εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο» της ΕΡΤ.

«Πρέπει ως χώρα, το ευρύτερο φάσμα των πολιτικών δυνάμεων, να συναποφασίσουμε ότι δεν γυρίζουμε πίσω, ότι τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος θα τις αντιμετωπίσουμε ριζικά», σημείωσε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε: «Ο εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός, που είναι το επίμαχο θέμα για το οποίο ανέλαβα την ευθύνη, πρέπει να θέσει ευθέως, οριστικά και α​μετάκλητα το νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί η χώρα και τους κανόνες με τους οποίους θα αναμορφωθούν οι υπάρχουσες προβληματικές περιοχές».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει και προσφέρουν μια βάσης για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν: «Η ανάρτηση και επικύρωση των δασικών χαρτών ήταν η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση που έγινε. Μέχρι τώρα, τα δάση δεν είχαν χάρτη. Από 1% που ήταν το 2015, σήμερα έχει επικυρωθεί το 49% των δασικών χαρτών. Με την επικύρωση των δασικών χαρτών, τα δάση θα είναι οριοθετημένα και δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο εμπρησμού. Στο τέλος του 2019, η Ελλάδα θα έχει το 100% των δασικών χαρτών επικυρωμένους. Την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουμε και με τις παραλίες. Με τις πρωτοβουλίες για τα δάση, τις παραλίες και το κτηματολόγιο, η Ελλάδα θα έχει τη βάση για να μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά την αντιμετώπιση των χωροταξικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί τόσα χρόνια», επισήμανε.

Ακόμη ένα μείζον θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το χαμηλό ποσοστό οριοθέτησης των ρεμάτων από τους δήμους. «Αν στα δάση αποδείχθηκε ότι σε 18 μήνες μπορεί να γίνει μια τεράστια δουλειά, είναι θέμα πολιτικής βούλησης να προχωρήσουμε και στο θέμα των ρεμάτων. Το άρθρο με το οποίο βάζουμε πρόστιμα και κίνητρα για αυτοκατεδάφιση, δεν τον χρησιμοποιούμε μόνο εναντίον δήμων. Έχουμε ένα κατάλογο δήμων που έχουν μπει πολύ βαριά πρόστιμα επειδή έχουν επιτρέψει να υπάρχουν κτίσματα σε ρέματα», είπε ο κ. Σταθάκης. Ο νόμος, είπε, είναι πλέον είναι πολύ βαρύς για τους αυθαιρεσιούχους. Το πρόστιμο είναι πολύ υψηλό και κοινοποιείται στην εφορία.

Αναφερόμενος στο θέμα των αυθαίρετων κατοικιών στην πληγείσα περιοχή, ο Υπουργός επισήμανε ότι η πολιτική προστασία αφορά όλους τους πολίτες της χώρας. «Δεν έχει σημασία αν έχει φτιάξει κάποιος αυθαίρετο ή όχι. Η πολιτική προστασία δεν ξεχωρίζει τους πολίτες και είναι καθολική. Ακόμη κι ένας καταπατητής σ΄ ένα δημόσιο δάσος, σε περίπτωση πυρκαγιάς πρέπει να προστατευθεί. Απέναντι στη φυσική καταστροφή, η πρωταρχική μέριμνα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», σημείωσε.

Όπως επισήμανε, το μείζον πρόβλημα ήταν ότι για πρώτη φορά, είχαμε μια τόσο μεγάλη σε ένταση πυρκαγιά σε κατοικημένη περιοχή προκαλώντας μια εθνική τραγωδία τεράστιων διαστάσεων. Τόνισε δε, την ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος πολιτικής προστασίας προκειμένου να είναι δυνατή η αντιμετώπιση φαινομένων που μέχρι τώρα δεν ήταν καταγραμμένα.

Ερωτηθείς αν ο νόμος για τα αυθαίρετα θα εφαρμοστεί στις πληγείσες περιοχές, ο κ. Σταθάκης απάντησε το πνεύμα του νόμου θα εφαρμοστεί. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το επίμαχο όμως θέμα δεν είναι η ταυτοποίηση των αυθαιρέτων αλλά αν οι περιοχές με υψηλό αριθμό αυθαιρέτων μπορούν να πολεοδομηθούν. «Δεν είναι όλα τα αυθαίρετα ίδια. Υπάρχουν αυθαίρετα που έχουν δυνατότητα τακτοποίησης και εντάσσονται στον πολεοδομική σχεδιασμό. Υπάρχουν και αυθαίρετα τα οποία δεν εντάσσονται, είτε γιατί είναι δασικά, είτε γιατί είναι καταπατήσεις, είτε γιατί δεν έχουν επιλύσει το πρόβλημα της συνιδιοκτησίας. Θα μπει ένα κριτήριο, ώστε να είναι ασφαλές και σύννομο να προχωρήσει η ένταξη στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Δεν μπορεί να αναπαραχθεί στο Μάτι η σημερινή πολεοδομική εικόνα. Είναι καταστροφικό», επισήμανε.

Σε ό, τι αφορά τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι θα εκδοθεί πράξη αναδάσωσης της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα γίνεται μια τεράστια προσπάθεια εκκαθάρισης της περιοχής από όλες τις συνέπειες που προκάλεσε η πυρκαγιά.

Ειδικά για την περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι ο Υπουργός υποστήριξε ότι όταν επιχειρήθηκε να ενταχθεί στον πολεοδομικό σχεδιασμό, το 2003, ακολουθήθηκε λανθασμένα η οδός της Υπουργικής Απόφασης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας υπέδειξε την εναλλακτική του Προεδρικού Διατάγματος, η οποία κι υιοθετήθηκε το 2012 για τα δύο τρίτα του οικισμού. Για τον υπόλοιπο οικισμό το ΣτΕ αποφάσισε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης, καθώς βρίσκεται κοντά σε ρέμα, με εξαίρεση δύο οικοδομικά τετράγωνα, τα οποία τελικά εντάχθηκαν το 2017.

Για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές, ο Υπουργός επισήμανε ότι  θα προχωρήσει άμεσα η διαδικασία επανασύνδεσης των σπιτιών. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί 1 εκατ. ευρώ για να γίνει πρόσκληση των ηλεκτρολόγων οι οποίοι θα κάνουν την τελική αποτίμηση, ενώ θα λειτουργήσει στην περιοχή γραφείο του ΔΕΔΔΗΕ. Από την πυρκαγιά,  καταστράφηκαν 51 υποσταθμοί της ΔΕΗ, από τους οποίους έχουν αποκατασταθεί οι 40, ενώ από τις 7.600 συνδέσεις έχουν αποκατασταθεί οι 6.200.

Τέλος, αναφέρθηκε στις νέες μεθόδους παρακολούθησης της αυθαίρετης δόμησης, με το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης και ελέγχου. Η τελευταία περιέρχεται στα Παρατηρητήρια Δομημένου Περιβάλλοντος που θα δημιουργηθούν σε όλες τις Περιφέρειες. Παράλληλα από τις 15 Οκτωβρίου ενεργοποιείται η νέα ηλεκτρονική μέθοδος έκδοσης των οικοδομικών αδειών, η οποία αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην απλοποίηση και επιτάχυνση των νόμιμων διαδικασιών, καθώς και στην ενίσχυση της διαφάνειας.

Loading

Play