Δένδιας για Eurogroup: Οι μεγάλες προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν

Δένδιας για Eurogroup: Οι μεγάλες προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν

«Η πρώτη εικόνα που έχουμε αποκομίσει από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup είναι ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι μεγάλες προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση για την ελάφρυνση του χρέους» εκτιμά, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

“Αναλώθηκε πολύτιμο κεφάλαιο”

«Παρότι κάθε ελάφρυνση του χρέους είναι καλοδεχούμενη η κυβέρνηση ανάλωσε πολύτιμο διαπραγματευτικό κεφάλαιο όλα αυτά τα χρόνια για το χρέος και μόνο υποβαθμίζοντας άλλα ζωτικής σημασίας θέματα, όπως μείωση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία “πνίγουν” την πραγματική οικονομία», αναφέρει ο κ. Δένδιας και υποστηρίζει ότι «μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup το επιχείρημα-“πυροτέχνημα” περί δήθεν “καθαρής εξόδου” βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα».

“Υπό αίρεση για μεγάλο διάστημα”

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρόσφατη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υποστηρίζει ότι «η ίδια η συμφωνία, εκ των πραγμάτων, τελεί υπό το καθεστώς της αίρεσης για σημαντικό χρονικό διάστημα, ενώ η εφαρμογή της στην πράξη εξαρτάται, ουσιαστικά, από τη γειτονική χώρα και τις εκεί πολιτικές εξελίξεις», ενώ αναφερόμενος στα εσωτερικά της Ελλάδας εκτιμά ότι «εκλογές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή και με οποιοδήποτε πρόσχημα λόγω των αδιεξόδων που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει σε όλους τους τομείς».

Περί θετικών σχολίων

Τέλος, ερωτηθείς «εάν η διεθνής προβολή και τα θετικά σχόλια που αποκόμισε ο πρωθυπουργός επιδράσουν θετικά στο εσωτερικό της χώρας», ο Νίκος Δένδιας σημειώνει: «Όσες κυβερνήσεις υπέκυψαν στον πειρασμό να γίνουν αρεστές μόνο και κυρίως στον εξωτερικό παράγοντα χωρίς να εμπνεύσουν τον ελληνικό λαό υπέστησαν συνέπειες».

Η συνέντευξη Δένδια

Ακολουθεί η συνέντευξη με του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της ΝΔ, Νίκου Δένδια στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Κύριε Δένδια, πιστεύετε ότι η συνολική απόφαση του Eurogroup, ανοίγει πια το δρόμο για επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα μετά από την οκταετή παραμονή της στα μνημόνια;

 

Απ. Η πρώτη εικόνα που έχουμε αποκομίσει από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup είναι ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι μεγάλες προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση για την ελάφρυνση του χρέους. Την προσωπική μου άποψη την έχω εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο και λυπούμαι να πω ότι οι εξελίξεις με δικαιώνουν. Παρότι κάθε ελάφρυνση του χρέους είναι καλοδεχούμενη, σε εφαρμογή και της δέσμευσης των εταίρων από τον Νοέμβριο του 2012, δεν θα έπρεπε να είναι αυτό το μοναδικό ουσιαστικά ζήτημα στην ατζέντα των συζητήσεων, και μάλιστα για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους. Δυστυχώς, μια ελάφρυνση του χρέους αυτής τη μορφής αποτελεί απλώς μια διευκόλυνση αποπληρωμής και δεν επιλύει τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση, όμως, ανάλωσε πολύτιμο διαπραγματευτικό κεφάλαιο όλα αυτά τα χρόνια για το χρέος και μόνο, υποβαθμίζοντας άλλα ζωτικής σημασίας θέματα, όπως η μείωση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία «πνίγουν» την πραγματική οικονομία και δεν φαίνεται να την απασχολούν.

 

Ερ. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μιλούν για «ιστορική απόφαση με βάση την οποία διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση για την κοινωνία και την οικονομία». Γιατί η ΝΔ διατυπώνει ενστάσεις;

 

Απ. Είναι προφανές πλέον, μετά και τη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι το επιχείρημα-«πυροτέχνημα» περί δήθεν «καθαρής εξόδου» βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δεσμεύσει τη χώρα ήδη σε ένα τέταρτο μνημόνιο και έχει υποθηκεύσει το σύνολο της κρατικής περιουσίας για 99 χρόνια, με υπέρογκες ρήτρες διασφάλισης των δανειστών μάλιστα, που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ας μην ξεχνούμε επίσης τη συμφωνία ασφυκτικής επιτήρησης από τους δανειστές, για την περίοδο που θα ακολουθήσει την έξοδο στις αγορές, η οποία καθιστά προπαγανδιστικό και μόνο ορόσημο, αλλά χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, την 20η Αυγούστου. Η πραγματικότητα κυρία Αδηλίνη είναι ότι η οικονομία της καθημερινότητας εξακολουθεί να στενάζει υπό το βάρος των συνεχών περικοπών και των υπέρογκων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. Η Ελλάδα όμως, για να πετύχει την πραγματική έξοδο από την κρίση χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που θα εφαρμόσει ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δικής της ιδιοκτησίας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Χρειάζεται μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία όχι μόνο θα οδηγήσει τη χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και θα ενώσει τους Έλληνες, βάζοντας τέλος στον διχαστικό λόγο που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή τα τελευταία χρόνια.

 

Ερ. Να περάσουμε και στο θέμα της ΠΓΔΜ και να σας ρωτήσω. Ποια είναι η εκτίμησή σας μία εβδομάδα μετά; Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας θα κερδίσουν, τελικά, «το στοίχημα» των Πρεσπών;

 

Απ. Το ερώτημα σε ένα κορυφαίας εθνικής σημασίας ζήτημα, όπως αυτό της ονομασίας της γειτονικής χώρας, δεν είναι αν θα κερδίσει ο κ. Τσίπρας η οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός το «στοίχημα». Το ερώτημα είναι αν θα το κερδίσει η χώρα. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε το ζήτημα με κύριο στόχο τη μικροπολιτική εκμετάλλευση, κρατώντας στο σκοτάδι όλους αυτούς τους μήνες την αντιπολίτευση και αποφεύγοντας τη συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Να σας υπενθυμίσω ότι ακόμη και στις πιο μεγάλες στιγμές έντασης ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, υπήρχε λεπτομερής ενημέρωση για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ της εκάστοτε κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ζήτημα συνταγματικής νομιμοποίησης, καθώς ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύθηκε χωρίς εξουσιοδότηση του Κοινοβουλίου, με τον κυβερνητικό εταίρο του να έχει δηλώσει ρητά την αντίθεσή του στη συμφωνία.

 

Ερ. Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην ελληνική Βουλή όταν θα έλθει προς ψήφιση η συμφωνία, δεδομένης της άρνησης των ΑΝΕΛ να την ψηφίσουν; Με άλλα λόγια θα λέγατε ότι το ονοματολογικό θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις;

 

Απ. Το ερώτημα για το τι πρόκειται να συμβεί στο εγγύς και στο απώτερο μέλλον είναι εύλογο, καθώς η ίδια η συμφωνία εκ των πραγμάτων τελεί υπό το καθεστώς της αίρεσης για σημαντικό χρονικό διάστημα, ενώ η εφαρμογή της στην πράξη εξαρτάται ουσιαστικά από τη γειτονική χώρα και τις εκεί πολιτικές εξελίξεις. Όσον αφορά στους ΑΝΕΛ, η εφευρετικότητα σε προσχήματα ώστε να παραβιάζουν κάθε φορά τις υποτιθέμενες «κόκκινες γραμμές» τους ξεπερνά κάθε όριο, όπως αποδείχθηκε και με τη στάση τους στη ψηφοφορία της πρότασης δυσπιστίας την οποία κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Εκλογές πάντως μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή και με οποιοδήποτε πρόσχημα, λόγω των αδιεξόδων που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει σε όλους τους τομείς.

 

Ερ. Παρά ταύτα, στη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ ακούστηκε, δια στόματος υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ότι σε όλες τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις υπήρξε δεδομένη η σύνθετη ονομασία. Μάλιστα ανέφερε ότι και επί πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στον ΟΗΕ είχε τοποθετηθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Τελικά μήπως η σύνθετη ονομασία ήταν αναπόφευκτη;

 

Απ. Η θέση της Νέας Δημοκρατία είναι υπέρ μιας συμφωνίας με τα Σκόπια και υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας erga omnes, αλλά όχι και υπέρ μιας οποιασδήποτε συμφωνίας. Η συμφωνία που υπέγραψε όμως η κυβέρνηση περιλαμβάνει προβληματικά σημεία, όπως το ζήτημα της «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας, τα οποία δύνανται να υπονομεύουν κατ΄ ουσία και το erga omnes, με τη δικαιολογία του δικαιώματος στον «αυτοπροσδιορισμό», όπως υποστήριξε η ελληνική κυβέρνηση. Εκτιμώ ότι τίποτε δεν ήταν αναπόφευκτο. Τα προβληματικά σημεία της συμφωνίας θα μπορούσαν πραγματικά να είχαν αποφευχθεί αν οι κυβερνώντες είχαν συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση, αντί να προσπαθούν να τη διχάσουν, και αν άθροιζαν δυνάμεις, αντί να τις αφαιρούν.

 

Ερ. Τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ αλλά και πολλές χώρες χαιρέτησαν τη συμφωνία, ενώ η κυβέρνηση της Γερμανίας, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, απεύθυνε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες να στηρίξουν τη συμφωνία. Η διεθνής προβολή και θετικά σχόλια που αποκόμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιδράσουν θετικά στο εσωτερικό της χώρας;

 

Απ. Η μεγάλη πρόκληση είναι να πείσεις τους συμμάχους σου και εταίρους ότι ταυτίζεται το συμφέρον τους με την ύπαρξη μιας ισχυρής Ελλάδας στην περιοχή, όπως έπραξαν στην εποχή τους σε αντίστοιχες προκλήσεις ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Όσες κυβερνήσεις όμως υπέκυψαν στον πειρασμό να γίνουν αρεστές μόνον ή κυρίως στον εξωτερικό παράγοντα, χωρίς να εμπνεύσουν τον ελληνικό λαό και να τον πείσουν να συστρατευθεί σε μια κοινή προσπάθεια, υπέστησαν τις συνέπειες. Σε μια χώρα που ταλανίζεται από πλήθος προβλημάτων, μια κυβέρνηση που βρίσκεται ήδη σε αποδρομή δεν μπορεί να ανακάμψει μόνο και μόνο επειδή έκανε θετικά σχόλια ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος άλλης χώρας επί εξειδικευμένου ζητήματος.

 

Ερ. Ωστόσο, και ο επιχειρηματικός κόσμος φαίνεται να υποδέχεται θετικά τη συμφωνία. Ήδη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλος μίλησε για τις θετικές προεκτάσεις στην οικονομία από τη συμφωνία των Πρεσπών. Μήπως, εντέλει, ο κόσμος της οικονομίας έχει διαφορετική άποψη από τον κόσμο της πολιτικής;

 

Απ. Δεν είμαστε ανασφαλείς ή φοβικοί και δεν ήταν το δικό μας κόμμα στην κυβέρνηση όταν επιβλήθηκε το εμπάργκο στη γειτονική χώρα. Θέλουμε τη Βόρεια Ελλάδα όχι περίκλειστη αλλά στο κέντρο των εξελίξεων και τη Θεσσαλονίκη οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων του 21ου αιώνα. Είναι προφανές ότι μια συμφωνία με μια γειτονική χώρα μπορεί να επιφέρει αμοιβαίο όφελος σε οικονομικό επίπεδο, όπως ήδη άλλωστε συμβαίνει εδώ και χρόνια, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο, ούτε να θέτει σε δεύτερη μοίρα το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Ερ. Πρόσφατα ήρθε στο προσκήνιο και πάλι, με αφορμή τη συμπεριφορά του Κ. Μπαρμπαρούση, το ζήτημα της τακτικής της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και όχι μόνο. Πιστεύετε ότι άσχετα από τη διαγραφή του συγκεκριμένου βουλευτή της, η Χρυσή Αυγή εφαρμόζει συγκεκριμένη τακτική προκλήσεων, όπως της καταλογίζουν;

 

Απ. Η Χρυσή Αυγή εφαρμόζει συνειδητά μία συγκεκριμένη τακτική προκλήσεων εντός και εκτός του Κοινοβουλίου τα τελευταία χρόνια και όποτε της δίνεται η δυνατότητα θέτει σε δοκιμασία τις αντοχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Δυστυχώς, αντί η κυβέρνηση να αναλογισθεί τις ευθύνες της, όπως στο γιατί π.χ. καθυστερεί επί τόσο μακρό χρονικό διάστημα η δίκη του νεοναζιστικού μορφώματος, επιδίδεται συστηματικά πλέον σε προσπάθεια ταύτισης της Χρυσής Αυγής με τη Νέα Δημοκρατία, για μικροκομματικούς λόγους. Επιτέλους, ας σοβαρευτούν και ας σταματήσουν να διασπούν το συνταγματικό μέτωπο κατά της Χρυσής Αυγής, το οποίο θα πρέπει να είναι ενιαίο και χωρίς αστερίσκους ή υποσημειώσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Loading

Play