INTIME

Δίνει γη και ύδωρ για να στηρίξει τη συμφωνία

Ανεβαίνει επικίνδυνα για μία ακόμη φορά το πολιτικό θερμόμετρο στα Σκόπια σ’ ότι αφορά τις συνταγματικές αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα προκειμένου να υλοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

propoli

Συγκεκριμένα και δεδομένων των ενστάσεων που προκάλεσαν οι πρόσφατες προφυλακίσεις πρώην στελεχών των κυβερνήσεων και του κόμματος της αντιπολίτευσης, οι οκτώ βουλευτές του VMRO που στήριξαν την πρόταση του σκοπιανού πρωθυπουργού, υπό τον κίνδυνο να μην υποστηρίξουν στη συνέχεια την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών βάζοντας εκ νέου αμφιβολίες για το αν υπάρξει πλειοψηφία, ο Ζόραν Ζάεφ δεν φαίνεται διατεθειμένος να τραβήξει κι άλλο το σχοινί.

Έτσι φέρεται να εξετάζει την απαλλαγή βουλευτών και πολιτών που εμπλέκονται στα περσινά βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ.

Όπως συγκεκριμένα τόνισε ο ίδιος μετά τη συνάντηση που είχε με την κοινοβουλευτική επιτροπή για την πολιτική συμφιλίωση, υπάρχει μια πρώτη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματα, συμπληρώνοντας ότι τυχόν αμνηστία θα χορηγηθεί μόνο σε άτομα που δεν ενεπλάκησαν στα όσα συνέβησαν.

«Ας αφήσουμε τώρα τις νομικές ομάδες, οι οποίες θα κάνουν τα επόμενα βήματα. Σήμερα εκφράσαμε πολιτική βούληση. Στη συνάντησή μου με την επιτροπή επιβεβαίωσα την προσωπική μου θέληση και τη θέλησή μου ως πρωθυπουργός» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ, όπως τουλάχιστον μεταδίδον τα σκοπιανά ΜΜΕ.

Παρ’ όλα αυτά σε μια αποστροφή του λόγου του υπογράμμισε ότι οι κόκκινες γραμμές δεν πρέπει να ξεπεραστούν, ενώ θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη επιτροπή συστάθηκε έπειτα από αίτημα των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης που στήριξαν τον Ζάεφ στην πρώτη ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές.

Επί της ουσίας ερωτηματικά στη συγκεκριμένη υπόθεση εγείρει το γεγονός πως κάποιοι από τους οκτώ βουλευτές ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη για ανάμειξη στα περσινά επεισόδια, την ίσια στιγμή που το VMRO κατηγορεί τον Ζάεφ ότι χρησιμοποιεί τη διαδικασία συμφιλίωσης για να εξασφαλίσει τις έδρες που απαιτούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, τις προηγούμενες ημέρες ο Ζάεφ εξέφρασε την προσδοκία ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος θα συνεχίσουν να στηρίζουν την διαδικασία.

Loading