Δίνουν «σπάσιμο» Β΄ Αθηνών, ζητούν ψήφο απόδημων

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Σε ένα πολιτικό… παζάρι δείχνει διατεθειμένη να μπει η Νέα Δημοκρατία καθώς πληροφορίες  εμφανίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος να δίνουν το  «σπάσιμο» της Β΄ Αθηνών, ζητώντας ως αντάλλαγμα από την κυβέρνηση την ψήφο των απόδημων Ελλήνων που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Τι προτείνει η ΝΔ για το σπάσιμο της Β΄ Αθηνών

Μοχλός πίεσης για να επιτευχθεί η συμφωνία αναμένεται να είναι η παρουσία του κ. Μάκη Βορίδη, ως αρμόδιου Τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολιτευσης, στη διακομματική επιτροπή που έχει συγκαλέσει ο Πάνος Σκουρλέτης με θέμα το σπάσιμο της Β΄ Αθηνών. Η πρόταση της ΝΔ που θα καταθέσει ο κ. Βορίδης προβλέπει το «σπάσιμο» της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας σε τρεις μικρότερες και της περιφέρειας υπολοίπου Αττικής σε δυο εξίσου μικρότερες.

Αναφορικά τώρα με το δικαίωμα ψήφους στους απόδημους Έλληνες, η Πειραιώς έχει ξεκινήσει τη σχετική εκστρατεία από τον Ιανουάριο του 2015 όταν παρέδωσε πρόταση νόμου στον τότε υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση. Ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής, μάλιστα, την είχε χαρακτηρίσει ως «αυτονόητη», δεσμευόμενος να την προωθήσει. Μόνο που οι πράξεις του τον διέψευσαν οικτρά.

Με το βλέμμα στραμμένο στους απόδημους

Το θέμα επανέφερε στην επικαιρότητα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Σε αυτήν πρότεινε την από κοινού ψήφιση των δυο αλλαγών στον εκλογικό νόμο, μέσω των οποίων εκτιμά ότι θα αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό οι παθογένειες που δημιουργεί η ύπαρξη μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Παράλληλα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ, θα δοθεί στους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό η δυνατότητα να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα στις ελληνικές πρεσβείες στον τόπο διαμονής τους, κάτι που έτσι και αλλιώς ισχύει για σχεδόν όλους τους πολίτες των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών.

«Αναμένουμε από την Κυβέρνηση, η οποία μέχρι σήμερα έχει αρνηθεί να συζητήσει στη Βουλή τη σχετική πρόταση να τοποθετηθεί δημόσια και με σαφήνεια για τα δύο αυτά καθοριστικά ζητήματα, που αφορούν τόσο τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, όσο και τα δημοκρατικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και ιδίως όσων αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης» καταλήγουν κύκλοι που βρίσκονται ψηλά στην κομματική ιεραρχία της Νέας Δημοκρατίας.

Loading