«Ο κίνδυνος είναι η ακροδεξιά με τα κοστούμια»

Τις πολιτικές εξελίξεις που αφορούν τη «Γέφυρα» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς σχολίασε στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά», στο Flash Radio 99.4 και στον Θοδωρή Παπαδόπουλο, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Σπύρος Δανέλλης.

propoli

Σε ερώτηση για την πρωτοβουλία βουλευτών σχετική με την προσπάθεια σύμπλευσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Δανέλλης τόνισε πως: «Γίνεται προσπάθεια συνεννόησης των προοδευτικών ευρωπαϊστικών δυνάμεων. Και η πρωτοβουλία την οποία πήραμε, που είναι πλάι σε άλλες αντίστοιχες, είναι προσπάθεια αφύπνισης όχι μόνο των πολιτικών δυνάμεων αλλά και της κοινωνίας».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν μπορεί να μη συμβαίνει και εδώ. Μπροστά στην επέλαση των δυνάμεων της Ακροδεξιάς και στην αδυναμία των δυνάμεων της συντηρητικής κεντροδεξιάς η οποία βλέπουμε συνεχώς να διολισθαίνει στις απόψεις, στη ρητορική, στην ατζέντα της ακροδεξιάς, δεν μπορούν δυνάμεις της προοδευτικής κεντροαριστεράς να μην προσπαθήσουν να συνεννοηθούν για να προτείνουν πειστικές εναλλακτικές προτάσεις. Η αμηχανία στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά στα χρόνια της κρίσης, θα πρέπει να δώσει τη θέση της σε μία ισχυρή πολιτική παρουσία, γιατί η Ευρώπη ξαναγράφεται και ξανασχεδιάζεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο».

«Η ΝΔ διολισθαίνει προς την ακροδεξιά»

Ερωτώμενος για το αν η Νέα Δημοκρατία διολισθαίνει προς την ακροδεξιά, ο κ. Δανέλλης απάντησε: «Δυστυχώς ναι. Η ακροδεξιά που απειλεί δεν είναι τα μορφώματα τα νεοφασιστικά, με τους οποίους ξέρεις με ποιους έχεις να κάνεις. Είναι τραγικό σε μία χώρα σαν την Ελλάδα να βρίσκει ανταπόκριση νεοναζιστικό μόρφωμα της τάξης 5-6%», τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής, για να συμπληρώσει πως «το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι η ακροδεξιά με το κουστούμι».

«Ο Μητσοτάκης έδωσε έδαφος στην εθνολαϊκιστική ακροδεξιά του Σαμαρά»

«Η ακροδεξιά εμφανίζεται, όταν η Νέα Δημοκρατία διολισθαίνει σε όλο και σε πιο δεξιές ή ακροδεξιές θέσεις και απόψεις. Είναι κρίμα για τη ΝΔ αλλά και για τον ίδιο τον Μητσοτάκη που δεν μπόρεσε να μεταγγίσει τις αντιλήψεις του στον συντηρητικό κορμό της παράταξης. Η τακτική που ακολούθησε έδωσε το έδαφος στην ισχυρά εθνολαϊκιστική ακροδεξιά του Αντώνη Σαμαρά, με αιχμή του δόρατος τον κ. Βορίδη που είναι πιο σοβαρή έκφραση της ακροδεξιάς και βεβαίως τον κ. Γεωργιάδη. Αυτή είναι η βιτρίνα του κόμματος, δείτε τη στάση της ΝΔ σε όλα τα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα νομοσχέδια που μας απασχόλησαν τα τελευταία τρία χρόνια και βεβαίως με τη στάση στο Μακεδονικό, όλα αυτά δείχνουν μία δεξιά στροφή, αυτό με ανησυχεί και αυτό θα έπρεπε να συνειδητοποιήσει το σύνολο των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας», επισήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής.

«Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ»

Σχετικά με τη… μίξη στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δανέλλης επισήμανε πως: «Δεν είναι το ζητούμενο η σοσιαλοδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολύχρωμη η προσπάθεια και πολύχρωμη πρέπει να μείνει. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως οι βασικές αντιλήψεις, είναι κοινές και αυτές χαρακτηρίζουν τον προοδευτικό χώρο από τον συντηρητικό χώρο. Η χώρα πρέπει να πατήσει στα πόδια της, αν είχαμε συνείδηση ο δημόσιος λόγος δεν θα έπρεπε να απασχολείται από τίποτα άλλο παρά πώς δημιουργούμε συνθήκες προκειμένου ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο να υιοθετηθεί και να υποστηριχθεί στη χώρα. Η έξοδος από τα μνημόνια είναι γεγονός, όποιος δεν το βλέπει είναι εκτός πραγματικότητας. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε τους λόγους που μας πήγαν στην οικονομία και καθυστερήσαμε να βγούμε από την κρίση και βεβαίως αν το πάθημα δεν μας γίνει μάθημα, είναι προφανές ότι θα βρεθούμε σε δύσκολα αντιμετωπίσιμες καταστάσεις».

«Δεν μας πτοούν οι επιθέσεις»

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει παρόμοια αντίληψη και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και για τις επιθέσεις από στελέχη του ΚΙΝΑΛ, ο ανεξάρτητος βουλευτής απάντησε χαρακτηριστικά πως: «Είναι απογοητευτικό που δεχόμαστε επιθέσεις, αλλά δεν μας πτοεί. Αντιλαμβάνομαι για λόγους αυτοσυντήρησης του ΚΙΝΑΛ υιοθέτησε αυτή τη στάση. Το σύνδρομο του σκαντζόχοιρου δεν βοήθησε ποτέ κανένα κόμμα, την ώρα που η ρητορική του ΠΑΣΟΚ σήμερα σε όλα τα θέματα δεν θυμίζει το σοσιαλιστικό πνεύμα που είχε κάποτε», τόνισε ο ίδιος.

Ερωτώμενος για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα, ο Σπύρος Δανέλλης απάντησε χαρακτηριστικά πως: «Το κρίσιμο πέρα από τις προσπάθειες εντυπωσιασμού, νομίζω ότι η ουσία είναι ότι οι προσεγγίσεις πρέπει να γίνονται στις βάσεις των πολιτικών. Να ξαναμιλήσουμε πολιτικά και με ειλικρίνεια. Το τέλος της ιστορίας όσο και αν κάποιοι νομίζουν ότι ήρθε, δεν έχει έρθει και θα αργήσει όσο υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες. Κάποτε πρέπει για να γίνεις χρήσιμος ως πολιτικός να γίνεις και δυσάρεστος
λέγοντας πράγματα τα οποία ξεβολεύουν πολλές οργανωμένες δυνάμεις στην κοινωνία, όταν πιστεύεις στις απόψεις σου», ανέφερε χαρακτηριστικά

Loading