“Δείτε τη νέα μας στρατηγική και μετά κρίνετε”

“Δείτε τη νέα μας στρατηγική και μετά κρίνετε”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Υπό κανονικές συνθήκες η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίαζε το μεσημέρι της Παρασκευής στο κτίριο της Λεωνίδου θα απασχολούταν αποκλειστικώς με την ανάλυση της εκλογικής συντριβής στις ευρωεκλογές, αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Υπάρχει, όμως, μπροστά η μάχη των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου στην οποία κι επικεντρώνονται στο κυβερνών κόμμα προκειμένου να επιτύχουν τη μεγάλη ανατροπή μέσω μιας πολύ μεγαλύτερης συσπείρωσης δυνάμεων.

Συνεπώς, συζητούνται περισσότερο η στρατηγική που θα ακολουθηθεί σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, ενώ επιδιωκόμενο είναι και η συμφωνία στα περισσότερα έστω από τα ονόματα που θα είναι υποψήφια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισημοποιήσει το ότι η Έφη Αχτσιόγλου θα είναι η εκπρόσωπος Τύπου μέχρι τη βουλευτική κάλπη και θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ενώ ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών.

Ο υπουργός Τουρισμού, Θανάσης Θεοχασρόπουλος, θα είναι υποψήφιος στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, ενώ η ΔΗΜΑΡ αναμένεται να έχει ακόμα περίπου 15 υποψήφιους σε όλη τη χώρα.

Το ποιος θα εκπροσωπήσει την Προοδευτική Συμμαχία σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα αποφασιστεί προσωπικώς από τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα ανακοινώσει ο ίδιος το νέο οικονομικό πρόγραμμα, με έμφαση στη μεσαία τάξη, την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, παραδέχονται ότι η ιστορία με τις μετατάξεις στη Βουλή συγγενικών προσώπων βουλευτών αποτελεί πισωγύρισμα στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την ούτως ή άλλως μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ, την οποία κατηγορούν για υποκρισία και σε αυτό το θέμα.

Με τα ίδια διλήμματα, απλώς πιο επιτακτικά

Από την άλλη, σημειώνουν με νόημα σε όσους τους κατηγορούν πως έχουν ήδη καθυστερήσει να αναλάβουν πρωτοβουλίες πως η προεκλογική περίοδος δεν έχει ακόμα αρχίσει ούτε έχει ξεδιπλωθεί η νέα στρατηγική, η οποία έτσι κι αλλιώς αυτήν την ώρα ακόμα διαμορφώνεται.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως θα φύγουν από το προσκήνιο τα διλήμματα των ευρωεκλογών, τα οποία απλώς θα επιταθούν με την επίκληση και της επικαιρότητας, όπως για παράδειγμα την αύξηση στα φάρμακα και στην ενέργεια που προοιωνίζεται σχετική φορολογική πρόταση της ΝΔ.

Loading