INTIME

Γιατί δεν ανησυχούν στο Μαξίμου με τον Ζάεφ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Με δεδομένο ότι κι ο Ζόραν Ζάεφ δεσμεύτηκε δημοσίως για πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην κυβέρνηση υποβαθμίζουν τους λεκτικούς του ακροβατισμούς των τελευταίων ημερών, αμφισβητώντας και το αν πράγματι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μίλησε για Μακεδόνες του Αιγαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, διπλωματικές πηγές σημειώνουν με νόημα στην Politik πως ναι μεν ο κ. Ζάεφ έχει περάσει κατά τη Συνταγματική Αναθεώρηση την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία, ωστόσο έχει μπροστά του δύσκολες τροποποιήσεις να περάσει από τη Βουλή της χώρας του.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το “erga omnes”- δηλαδή η ονομασία έναντι όλων κι όχι διαφορετική στο εσωτερικό από το εξωτερικό-, καθώς και η αλλαγή των τοπωνυμίων.

Γι’ αυτό και οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ο κ. Ζάεφ μιλά έχοντας υπόψη το εσωτερικό του ακροατήριο.

Πολλώ δε μάλλον όταν τα αλβανικά κόμματα απειλούν να θέσουν ζήτημα εκ περιτροπής προεδρίας, όπως ακριβώς θέτουν οι Τούρκοι στην Κυπριακή Δημοκρατία, ιδέα της οποίας ο γεννήτορας ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς πριν καν την εισβολή του 1974.

Την ίδια ώρα, κύκλοι προσκείμενοι στον Νίκο Κοτζιά μας επισημαίνουν πως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα εξακολουθεί να πετά τις σπόντες του- όπως για το ότι θα τραβούσε τα αφτιά του κ. Ζάεφ- όταν διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική, την οποία πάντως ως επί το πλείστον στηρίζει.

Αυτό, όμως, δεν τον αποτρέπει- κόντρα στην επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ- από το να στηρίζει τον Παύλο Γερουλάνο, τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ για το δήμο Αθηναίων, και να μην στηρίζει τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

“Μπορεί να περιμένει και μετά τις γιορτές”!

Οι άνθρωποι του κ. Κοτζιά εκτιμούν πως είναι πολύ δύσκολο ο Αλέξης Τσίπρας να βρει για την πρωτεύουσα έναν υποψήφιο που να ενώνει την Αριστερά, όπως ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης το 2014, γι’ αυτό κι εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός μπορεί να περιμένει ακόμα και μετά από τις γιορτές για να ανακοινώσει τον εκλεκτό του για την Αθήνα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο!

Παραλλήλως, χαρακτηρίζουν θνησιγενές το εγχείρημα με την υποψηφιότητα του Νίκου Μπελαβίλα στον Πειραιά, στον οποίο δεν δίνουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Loading