INTIME

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε νέα επεισόδια»

Την άποψη και την ανησυχία του για την ύπαρξη νέων επεισοδίων με την Τουρκία, όπως αυτό που συνέβη την Κυριακή στη Λέρο, όταν Έλληνας ψαράς κατήγγειλε ότι οι Τούρκοι αλιείς πυροβόλησαν στον αέρα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης μιλώντας στον ρ/σ 24/7.

propoli

«Η ηρεμία είναι αναγκαίο στοιχείο για την ευρύτερη περιοχή. Μας ενδιαφέρουν οι καλές σχέσεις γειτνίασης και όχι ένα ταραγμένο πεδίο στο εσωτερικό της Τουρκίας. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν αρνείται να απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα Μπράνσον, δείχνει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την κατάσταση. Εκ των πραγμάτων, ο Τούρκος πρόεδρος έχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, ανάλογη με αυτή στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε αναδείξει το θέμα σ’ όλα τα διεθνή φόρα» τόνισε αρχικά ο Φ. Κουβέλης.

Και πρόσθεσε: «Όντως συμμερίζομαι την ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξει ένταση στον χώρο της κυπριακής ΑΟΖ. Τα F-35 δεν θα πρέπει να δοθούν στην Τουρκία, έτσι και αλλιώς έχει μπλοκαριστεί η παραγγελία. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ είναι συνεχώς εντεινόμενες. Εμείς από την πλευρά μας δεν θα μπούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών. Το επίπεδο των εξοπλισμών μας είναι καλό, είμαστε σε διαδικασία ανανέωσης του στόλου των F-16 καθώς και της αγοράς γαλλικών φρεγατών».

Σ’ ότι αφορά την στάση της Τουρκίας προς την Ελλάδα, πρόσθεσε ότι «από την Τουρκία περιμένουμε επιθετική ρητορική και δεν αποκλείεται να υπάρξουν επεισόδια όπως αυτά της Λέρου», ενώ περί της φημολογούμενης αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια πρόσθεσε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να αλλάξουν τα σύνορα, αφού αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες των λαών της περιοχής».

«Θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό»

Σ’ ότι αφορά τα εγχώρια μέτωπα, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «διαμορφώνονται πλέον δύο πόλοι. Ο ένας είναι νεοφιλελεύθερος και εξοπλίζεται συχνά με ακροδεξιά ρητορική. Από την άλλη υπάρχει ο προοδευτικός πόλος που διαμορφώνεται και πρέπει να προχωρήσει μέσα στην κοινωνία. Εκτιμώ ότι ο πρωθυπουργός αν προχωρήσει στον ανασχηματισμό, που φαίνεται, ότι θα προχωρήσει, θα συμπεριλάβει όλα εκείνα τα στοιχεία για να εξυπηρετηθεί η καλή λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος».

Loading