“Δεν παίζουμε παιχνίδια με τις εκλογές”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στο να αποδεχθούν την τροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη διενέργεια του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές τον προσεχή Μάιο, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για το χρόνο τέλεσης και των βουλευτικών εκλογών.

Ναι μεν η βούληση της κυβέρνησης από την αρχή ήταν να αποσυνδεθούν οι ευρωεκλογές από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο φαίνεται πως ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αλλάζει στάση ύστερα κι από την πρόθεση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, να προχωρήσει ακόμα και σε νομικές ενέργειες για την ακύρωση νομοθετικής διάταξης η οποία θα αποσυνδέει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές με το σκεπτικό από την πλευρά του πως παραβιάζεται η θητεία των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από το Μαξίμου αναφέρουν πως όλα αυτά είναι συνταγματικά ζητήματα τα οποία θα τα αποφασίσει η Βουλή και πως οι ίδιοι δεν έχουν καμία διάθεση να παίξουν με τις εκλογές.

Από την άλλη, πάντως, δεν παραλείπουν να εκτοξεύσουν τα βέλη τους σε βάρος του κ. Πατούλη τον οποίο κατηγορούν πως για μια ακόμα φορά παίζει μικροκομματικά και προσωπικά παιχνίδια στην πλάτη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ατζέντα με Ερντογάν

Στο μεταξύ, δεν θα είναι το ζήτημα της επιστροφής των Ελλήνων στρατιωτικών το μοναδικό που θα συζητήσει το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει στον πρόεδρο της Τουρκίας κι άλλα θέματα, όπως είναι η παραβατικότητα στο Αιγαίο, με σκοπό να ληφθούν πρωτοβουλίες για την απομείωση της έντασης.

Επιπλέον, θα θέσει ζητήματα τα οποία αφορούν την περιφερειακή ασφάλεια, τα οποία αποτελούν την θετική ατζέντα των συζητήσεων με τη γείτονα, ενώ βεβαίως στο τραπέζι θα βρίσκεται και το Μεταναστευτικό και η συνεργασία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη συνάντηση έρχεται μετά από μήνες “δυσκολιών” (sic) στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο σκοπός είναι να ξαναβρεθούν δίαυλοι επικοινωνίας οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ατονήσει.

Loading