Δεν πηγαίνει στο Μόναχο μόνο για Ζάεφ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στη Γερμανία βρίσκεται από την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου η οποία διεξάγεται από τη δεκαετία του ’60 και είναι η σημαντικότερη διεθνής διάσκεψη για θέματα παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας κι ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία σχετικώς με τις προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ και θα αναφερθεί στη σημασία την οποία έχει η ανάδειξη ενός νέου οράματος συνεργασίας, διάλογου κι εξεύρεσης λύσεων απέναντι στη “λογική” της αδράνειας, της εθνικής περιχαράκωσης και του εθνικισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και τα μνημόνια, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην επίλυση του Μακεδονικού και την προώθηση της ευρωπαικής προοπτικής και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στο ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα ειρήνης κι ασφάλειας στην περιοχή, στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και στις προοπτικές των ελλητουρκικών κι ευρωτουρκικών σχέσεων.

Συναντήσεις στο περιθώριο

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με ξένους ηγέτες κι αξιωματούχους- ανάμεσα στους οποίους και με πολλούς Αμερικανούς γερουσιαστές-, καθώς και με στελέχη των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός πρόκειται να βραβευθεί μαζί με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, με το βραβείο Ewald von Kleist για την προσφορά τους στη διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Loading