Δεν του βγαίνει η οικονομία, στρίβει προς Τουρκία

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Με το αφήγημα των εθνικών θεμάτων πηγαίνει προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας.

propoli

Στο επιτελείο του έχουν εκτιμήσει πως οι επιτυχίες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας υποσκελίζονται στο σκεπτικό των πολιτών από την υπερφορλόγηση της μεσαίας τάξης, γι’ αυτό και στην πορεία αυτής της προεκλογικής εκστρατείας αποφάσισαν να αλλάξουν ρότα, κατευθύνοντάς την προς… Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρείται η σύνδεση της υπαρκτής κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα οφέλη σε γεωπολιτικό επίπεδο από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπερτονίζεται, δηλαδή, πως δίχως τις Πρέσπες η χώρα μας θα είχε ξεμείνει από διεθνείς συμμαχίες, όπως συμβαίνει αυτήν τη στιγμή με την Τουρκία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οικοδομείται το προφίλ του πρωθυπουργού ως ηγέτη που ενώνει όλους τους Έλληνες όταν δηλώνει πως η χώρα έχει σχέδιο αντιμετώπισης τυχόν γεώτρησης της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα, την οποία βεβαίως δεν έχουμε ακόμα ανακηρύξει ως ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, απομακρύνεται η κουβέντα ανάμεσα στους πολίτες για το αν η ΝΔ θα κερδίσει την ατοδυναμία και περιστρέφεται γύρω από τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου με τους εξ ανατολών γείτονες.

Αναρωτιούνται, πάντως, στο Μαξίμου αν θα ήταν προτιμότερο να υπήρχε σήμερα μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως ζητούσε η ΝΔ, ή είναι καλύτερο που την κρίση διαχειρίζεται το επιτελείο που βρίσκεται στις επάλξεις τα τελευταία τεσεράμισι χρόνια.

Συμπληρώνουν, εξάλλου, πως αν ήταν οι ίδιοι που είχαν δραματοποιήσει την κατάσταση δεν θα δικαιολογούνταν οι κυρώσεις που αναμένεται να αποφασίσει το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ σε βάρος της Άγκυρας ούτε και η έντονη ανησυχία στην Κύπρο.

Θα επιμείνουν μέχρι τέλους σε ντιμπέιτ των δύο

Στο μεταξύ, από την Κουμουνδούρου θα επιμείνουν μέχρι τέλους σε τηλεμαχία των δύο- Τσίπρας vs Μητσοτάκης-, αλλά και σε χαλάρωση των όρων του ντιμπέιτ των πέντε αρχηγών την 1η Ιουλίου ώστε να εκλείψουν οι παράλληλοι μονόλογοι.

Παραλλήλως, υπογραμμίζουν πως η άρνηση Μητσοτάκη για μία πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα ξεγυμνώνει την προεκλογική στρατηγική της ΝΔ να μην αποκαλύψει τίποτα περισσότερο από μερικές θετικές διαστάσεις του κατά τα άλλα κοινωνικώς ανάλγητου προγράμματός της.

Loading