Του Γιάννη Συμεωνίδη
Δημοσίως στην κυβέρνηση παρουσιάζονται καθησυχαστικοί σε σχέση με την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού λόγω της παροχολογίας, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ.
Ωστόσο στο Μαξίμου και, κυρίως, στο ΥΠΟΙΚ υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μην δοθεί το μήνυμα στις αγορές πως έχει κοπάσει ο μεταρρυθμιστικός οίστρος και πως έχει χαθεί το μέτρο στη δημοσιονομική διαχείριση ενόψει πολλαπλών εκλογών μέσα στο 2019.
Το επικρατέστερο σενάριο, ωστόσο, παραμένει ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει στην ανακοίνωση ενός κοινωνικού πακέτου επανόρθωσης αδικιών των μνημονίων το οποίο θα περιλαμβάνει την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας στους ωφελημένους από αυτό.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να εξαγγείλει:
– μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κι επαναφορά του 13% στην εστίαση.
– Σημαντική- οριζόντια ή κάθετη- μείωση του ΕΝΦΙΑ κι αλλαγή του τρόπου φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.
– Μείωση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες κι ενδεχομένως κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τουλάχιστον για τα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.
– Επιδότηση ενοικίου για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
– Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού κι αύξηση του κατώτατου ακόμα και κατά 50 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται ακόμα σε διαβουλεύσεις με τους υπουργούς του προκειμένου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το κοινωνικό πακέτο, ενώ εξακολουθεί να μην αποκλείεται να ανακοινώσει και την άρση της μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου.
“Καμία εύνοια στο ΣΥΡΙΖΑ”
Την ίδια ώρα, στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει παντιέρα τους τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη περί διαγραφής των χρεών της ΝΔ.
Από την πλευρά τους, παραδέχονται ότι κι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει δάνειο της τάξης των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ και τώρα είναι κάτω από 5 εκατομμύρια γιατί αποπληρώνεται κανονικώς.
Αντικρούουν, εξάλλου, τον ισχυρισμό του αντιπροέδρου της ΝΔ περί διαγραφής χρεών και του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως αναφέρεται σε ένα δάνειο της ΕΑΡ- προδρόμου του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ- ύψους 80 εκατομμυρίων δραχμών από την Ιονική Τράπεζα, το οποίο έχει εξοφληθεί από το 1997 με 175 εκατομμύρια, με διπλάσιο δηλαδή ποσό από το αρχικό κεφάλαιο.
“Κανείς δεν θα μπορούσε να θεωρήσει πως θα τύχαινε οποιασδήποτε εύνοιας του τραπεζικού ή του πολιτικού συστήματος ο Συνασπισμός το 1997 και το 1998”, παρατηρούν σκωπτικά κομματικές πηγές.