Δημιουργείται υφυπουργείο Πολ. Προστασίας

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ενδεχομένως και μέσα στο μήνα που μόλις ξεκίνησε θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της για την ανασυγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπου ακόμα και η ίδια παραδέχεται ότι υπήρξαν αδυναμίες κατά τη διαχείριση της πρόσφατης καταστροφής.

Όπως πληροφορείται το Politik, είναι πιθανό να αναβαθμιστεί σε υφυπουργείο το οποίο θα υπάγεται στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι το υφιστάμενο καθεστώς είναι ξεπερασμένο στον καιρό της κλιματικής αλλαγής, γι’ αυτό κι απαιτείται η υπαγωγή όλων των φορέων αντιμετώπισης μιας φυσικής καταστροφής υπό τη σκέπη ενός και μόνο προσώπου που θα είναι ο βασικός υπεύθυνος και λογοδοτών για το συντονισμό και θα διαθέτει βεβαίως αυξημένες αρμοδιότητες.

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση προχωρούν στο πλάνο τους για την άμεση κατεδάφιση περίπου 3.000 αυθαιρέτων στην Αττική, σε δασικές εκτάσεις και στον αιγιαλό, ενώ περιμένουν ενημέρωση για το τι συμβαίνει ακριβώς στις άλλες περιφέρειες.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική λίστα, με προτεραιότητα να δίνεται στον Εθνικό Δρυμό, στις αναδασωτέες εκτάσεις, στα ρέματα και στα ετοιμόρροπα κτίρια.

“Ας γκρεμίσουμε πρώτα μερικά αυθαίρετα”…

Όταν ρωτήσαμε, εξάλλου, υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο για την πιθανή αντισυνταγματικότητα της κατεδάφισης κτισμάτων δίχως τη δυνατότητα διοικητικής ένστασης παρά μόνο στο ΣτΕ η απάντησή του ήταν αφοπλιστική:

Ας γκρεμίσουμε πρώτα μερικά αυθαίρετα κι ας έρθει μετά το ΣτΕ να βγάλει το νόμο αντισυνταγματικό”!

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, μετατρέπεται σε άτυπο υπουργό Κατεδαφίσεων αφού με τροπολογία που περνά σήμερα από τη Βουλή του παραχωρείται το δικαίωμα να αποφασίζει άμεσα για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, η οποία μπορεί να προχωρήσει αντί σε μήνες μέσα σε λίγες εβδομάδες ή ακόμα και ημέρες!

Στην κυβέρνηση, εξάλλου, περιμένουν πολλά από την θέση σε λειτουργία σε εύθετο χρόνο του Παρατηρητηρίου Δόμησης το οποίο παίρνει την αρμοδιότητα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την ίδια ώρα που πιέζουν τους δημάρχους να αναλάβουν την ευθύνη ώστε τα πρωτόκολλα κατεδάφισης να μην μένουν ανενεργά, υπενθυμίζοντάς τους πως σε αντίθετη περίπτωση διαπράττουν παράβαση καθήκοντος.

 

 

Loading