Οι δημοσκοπήσεις ενθαρρύνουν, οι Πρέσπες πληγώνουν

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Πέρα από το νέο πακέτο παροχών, στο Μαξίμου σκοπεύουν να αξιοποιήσουν και τη σκανδαλολογία ενόψει των ευρωεκλογών.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα εκμεταλλευτούν την ανωμοτί κατάθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου, για το σκάνδαλο Novartis, αλλά και τυχόν παρόμοια εξέλιξη για οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα πέντε πολιτικά πρόσωπα για τα οποία δεν έχει κλείσει ακόμα η σχετική δικογραφία.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές δίνουν έμφαση σε νέο κύκλο δημοσκοπήσεων- φανερών και μυστικών- που δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας από τη ΝΔ, μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, καθώς κι ότι η συσπείρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πιάσει ταβάνι, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ κινείται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.

Παρατηρούν, επίσης, με νόημα πως, στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας κάποιου κόμματος οι περισσότεροι ψηφοφόροι προτιμούν τη διεξαγωγή νέων εκλογών με απλή αναλογική, ενώ είναι πολύ λιγότεροι εκείνοι που προκρίνουν το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, παραδέχονται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών τους έχει προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που είχαν υπολογίσει.

Είναι χαρακτηριστικό πως και με τα δημοσκοπικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους φανερώνεται πως στους νομούς της Μακεδονίας η διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ είναι διψήφια, ενώ στους υπόλοιπους κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το εθνικό ποσοστό.

Σε σχέση με το νέο πακέτο παροχών, αυτό θα αφορά κατά βάση μόνιμες φοροελαφρύνσεις και θα αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος των περίπου δυο δισ. ευρώ που προκύπτει από το υπερπλεόνασμα του 2018 κι αυτό που αναμένεται για το 2019.

Με τους Θεσμούς από εβδομάδα

Όπως κι αν έχει, το οικονομικό επιτελείο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το πακέτο, στο οποίο ενδεχομένως να συμπεριληφθεί και η επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, με τους εκπροσώπους των Θεσμών οι οποίοι θα βρεθούν τη Δευτέρα στην Αθήνα για ένα τριήμερο.

Κατά τις συζητήσεις θα οριστικοποιηθεί και το πλαίσιο ρύθμισης για τις 120 δόσεις για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία κι εφορία.

Loading