ΔΗΣΥ: Να αναζητηθούν ευθύνες για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Πιθανές ευθύνες για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα ζητά να διερευνηθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε ερώτηση που κατέθεσε στους συναρμόδιους Υπουργούς.

propoli

Επισημαίνει ότι η τραγωδία του περασμένου χειμώνα με τα θύματα στη Μάνδρα «δεν στάθηκε, δυστυχώς, αρκετή ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί και οι περιφερειακές αρχές της Αττικής και να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά και προστατευτικά μέτρα για την ασφάλεια και περιουσία των πολιτών».

Και συνεχίζει: «Προ ημερών γίναμε και πάλι μάρτυρες μιας τεράστιας καταστροφής στη Μάνδρα, μετά από έντονη βροχόπτωση. Καθίσταται, εκ του αποτελέσματος, φανερό ότι δεν λήφθηκε κανένα προληπτικό μέτρο, ούτε εφαρμόστηκε αποτελεσματικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώ είναι γνωστό ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα από τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα που είχαν σχεδιαστεί μέχρι το 2014 για την προστασία της περιοχής».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρεί «αδιανόητο ότι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα αντιπλημμυρικά έργα που θα θωρακίσουν την περιοχή από τα ρέματα της Σούρας και της Αγ. Αικατερίνης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να επαφίενται σε ίδια μέτρα αυτοπροστασίας για να σώσουν τους ίδιους και τις περιουσίες τους».

«Κανένα από τα έργα προτεραιότητας για να αποφευχθούν νέες πλημμύρες δεν έχει προχωρήσει»

Επικαλούμενοι την οριστική έκθεση ελέγχου του ΣΕΕΔΔ για τις περσινές πλημμύρες της Μάνδρας, οι βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση (Εύη Χριστοφιλοπούλου, Γιώργος Αρβανιτίδης, Ιλχάν Αχμέτ, Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιάννης Μανιάτης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Μιχάλης Τζελέπης) σημειώνουν ότι αυτή «σύμφωνα με τις πληροφορίες, καταλογίζει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα και διαπιστώνει ότι κανένα από τα έργα προτεραιότητας για την αποφυγή νέων πλημμυρών δεν έχει προχωρήσει, ιδίως η εκτροπή του ρέματος Αγ. Αικατερίνης, η διευθέτηση του ρέματος Σούρες, η διαπλάτυνση της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών, τα έργα ορεινής υδρονομίας και η κατασκευή εισόδου για τον αγωγό της οδού Κοροπούλη».

Επιπλέον, οι υπογράφοντες βουλευτές διατείνονται ότι η έκθεση ελέγχου του ΣΕΕΔΔ «δεν αποδίδει καμία ευθύνη στη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας, παρ’ ότι  ασκεί διοίκηση τα τέσσερα τελευταία χρόνια  από το 2014 κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξε σειρά οξύτατων πλημμυρικών φαινομένων στη Μάνδρα που θα έπρεπε να τους έχει κινητοποιήσει».

Ζητά να αποδοθούν ευθύνες στα συναρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια για την παράλειψη έγκαιρης θέσπισης αποτελεσματικού πλαισίου αντιπλημμυρικής προστασίας στα σημεία αυξημένης επικινδυνότητας όπως η Μάνδρα.

Τέλος ζητούν ενημέρωση σχετικά με τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία της πολλαπλώς πληγείσας περιοχής της Μάνδρας, καθώς και αν θα δοθεί εντολή ελέγχου στο ΣΕΕΔΔ σχετικά με τα αίτια και τις ενδεχόμενες ευθύνες για τις ζημιογόνες συνέπειες των νέων πλημμυρικών φαινομένων στη Μάνδρα.

Loading