Μάτι: Ο Κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι θα λυθεί το εθνικό ζήτημα

«Αφού ακούσουμε τους φορείς θα εξετάσουμε κάθε πρόταση και με αυτό το πνεύμα θα αντιμετωπίσουμε αυτό το εθνικό ζήτημα». Με τη διαβεβαίωση αυτή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της ΠΝΠ που αφορά τη «λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 και τη σύσταση και καταστατικό λειτουργίας της εταιρείας “Μάτι Ξανά”».

propoli

Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, με την ακρόαση φορέων, ενώ την Τετάρτη προγραμματίστηκε η συζήτηση και ψήφιση του από την Ολομέλεια.

«Στο μεγάλο αυτό εθνικό δράμα πρέπει όλοι να είμαστε συγκρατημένοι. Η κυβέρνηση δεν κομπάζει ότι έφερε επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές στο Μάτι. Είναι υποχρέωσή της απέναντι στους νεκρούς και τους ζωντανούς να κινηθούμε τάχιστα και αποτελεσματικά και δική σας υποχρέωση να μας ελέγχεται αν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο εισηγητής του Χρήστος Σπίρτζης όσο και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελος, έθεσαν τον προβληματισμό τους για τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Μη κερδοσκοπικής εταιρίας «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ» και για την ανάθεση στο ΤΕΕ της σύνταξης χωρικού σχεδίου για την περιοχή και τη δυνατότητά του να κάνει απευθείας αναθέσεις έργου και εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Ακόμα, κάλεσαν την κυβέρνηση να μη μηδενίζει για μικροκομματικές σκοπιμότητες, όπως είπαν, «τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας τις βάσεις για το χωροταξικό σχέδιο, αλλά και θεσμοθετώντας άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στο Μάτι».

«Δεν θέλω να μηδενίσω την προσπάθεια που έγινε. Όμως, ότι κάναμε, το κάναμε προφανώς διότι υπήρξαν καθυστερήσεις», αντέτεινε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Από τα 38 εκατ. ευρώ του Ειδικού Ταμείου Αρωγής δεν αξιοποιήθηκαν τα 31 εκατ., από τις 475 κατεδαφίσεις μόνο 61 προχώρησαν, από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης μόνο σε 440 δόθηκαν εντολές και από τις 846 αιτήσεις για άδεια ανακατασκευής μόνο 342 εκδόθηκαν».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading