Διαρθρωτικό Ταμείο για την Κλιματική Αλλαγή, προτείνει ο Π. Κόκκαλης

Διαρθρωτικό Ταμείο για την Κλιματική Αλλαγή, προτείνει ο Π. Κόκκαλης

ροη

Τη δημιουργία Διαρθρωτικού Ταμείου για την Κλιματική Αλλαγή ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την αντιμετώπισή της, προτείνει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην εισήγησή του, είναι η μοναδική ευκαιρία που μας δίνεται προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγής «εγκαίρως και αποτελεσματικά», ενώ υπογραμμίζει ότι η σύσταση του Ταμείου «θα πρέπει να περιληφθεί στις ήδη δύσκολες συζητήσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μεταξύ 2021 και 2027».

Ο κ. Κόκκαλης μιλώντας στο Euronews ανέλυσε την πρότασή του και συγκεκριμένα τόνισε: «Ένα παγκόσμιο πράσινο συμβόλαιο θα μας οδηγήσει στο 1,5 συν 1% της Συμφωνίας των Παρισίων που θα περιελάμβανε κάτι μεταξύ 1,5% και 2% του Παγκόσμιου ΑΕΠ ετησίως.

Αυτό είναι σχεδόν 1 τρισ. ευρώ ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Τώρα, η κ. φον ντερ Λάιεν (σ.σ: η πρόεδρος της Κομσιόν) υπόσχεται 1 τρισ. σε βάθος δεκαετίας. Αυτό δεν είναι αρκετό. Τώρα έχουμε το 0,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ να επενδύεται σε πράσινες υποδομές. Αυτό είναι σχεδόν 300 εκατομμύρια.

Οπότε πρέπει να ξεκλειδώσουμε τις επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές. Οι ιδιωτικές επενδύσεις άρχισαν να προσανατολίζονται σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά ένα εξειδικευμένο ταμείο της ΕΕ θα συμβάλλει σημαντικά στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και η νέα βιώσιμη δημοσιονομική ταξινόμηση, που υιοθετείται από το Ευρωκοινοβούλιο, θα αξιοποιήσει τη ροή ιδιωτικών κεφαλαίων σε αυτή την κατεύθυνση».

Σύμφωνα, πάντως, με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), οι απώλειες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και το κλίμα τα τελευταία 35 χρόνια ανήλθαν σε 453 δισ. ευρώ.

Η προσαρμογή μας στις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η Κλιματική Αλλαγή είναι, επίσης, απαραίτητη και με όρους προστασίας του πολίτη, όπως είπε κ. Κόκκαλης, αλλά και «με όρους αναπτυξιακών υποδομών και συγκεντρώνοντας όλες μας τις προσπάθειες σε ένα ενιαίο Διαρθρωτικό Ταμείο, με προαποφασισμένους δείκτες και αξιολογήσεις των επιπτώσεων, θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση εγκαίρως και αποτελεσματικά γιατί αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουμε».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading