Στις καλένδες ο διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται πως παραπέμπεται ο περιβόητος διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας, αφού η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο ενώ εισερχόμαστε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα ξεκινήσει με την επανέναρξη, μετά από τις θερινές διακοπές, των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής τον προσεχή Οκτώβριο.

Στον “πάγο” ο διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας

Ναι μεν ο διαχωρισμός θα συζητηθεί, αλλά στο Μαξίμου αναφέρουν πως θα προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος με την Εκκλησία προκειμένου να βρεθούν χρυσές τομές σε κλίμα συναίνεσης και με καλή πίστη (sic).

Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να φτάσει στη σύγκρουση, μολονότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί σχετικώς όταν είχε προαναγγείλει την Αναθεώρηση πριν δύο καλοκαίρια.

Πιθανή ένταξη στο QE

Στο μεταξύ, ανοιχτό αφήνουν κυβερνητικές πηγές στο Politik το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ενταχθεί, έστω και λίγο πριν το τέλος της ισχύος του, στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην περίπτωση κατά την οποία στην προσεχή έκθεσή του ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θεωρήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, όπως είναι και το πιο πιθανό ύστερα από την παρόμοια εκτίμηση του ESM, τότε όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για το QE, αλλά και για την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου δανεισμού του δεκαετούς ομολόγου, το οποίο την Τρίτη έπεσε στο 3,77% το οποίο είναι το χαμηλότερο επιτόκιο από το μακρινό Φεβρουάριο του 2006.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν θεωρεί βιώσιμο κι ένα επιτόκιο του 4,5%.

Την ίδια ώρα, δεν έχει ληφθεί απόφαση για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές πριν την 20ή Αυγούστου, όταν και λήγει τυπικώς το τρίτο πρόγραμμα, με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές να διατυμπανίζουν ότι με το χρηματοδοτικό μαξιλάρι των 25 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Loading