Διπλό ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό

Στα χέρια των Τσίπρα και Ζάεφ περνά πλέον το ζήτημα του Σκοπιανού, καθώς το διπλό ραντεβού που θα έχουν στη Σόφια φαίνεται πως βάζει στην τελική ευθεία το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου.

propoli

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν οι δυο πρωθυπουργοί θα πραγματοποιήσουν το πρώτο τετ-α-τετ πριν ή μετά το δείπνο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης. Το δεύτερο τετ-α-τετ θα ακολουθήσει το πρωί της επόμενης ημέρας, την Πέμπτη 17 Μαΐου.

Για την Αθήνα το erga omnes αποτελεί «κόκκινη γραμμή», καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στα Σκόπια ότι δεν συζητά τίποτα λιγότερα από τη χρήση της νέας Συνταγματικής ονομασίας τόσο εντός, όσο και εκτός ΠΓΔΜ.

Συγκρατημένος ο Ζάεφ ενόψει της συνάντησης με Τσίπρα

Αν και τα τελευταία 24ωρα καλλιεργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κρατά χαμηλά τη… μπάλα ενόψει της συνάντησης με Τσίπρα και αφήνει να εννοηθεί ότι στο διπλό ραντεβού δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία. «Εμφανίζονται πληροφορίες ότι όλα θα λυθούν στις 17 Μαΐου, αλλά δεν είναι έτσι» διαμήνυσε μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης, στέλνοντας ένα πρώτο μήνυμα στην Αθήνα και εκτιμώντας ότι αμφότεροι θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως κρατούν «μικρό καλάθι», επισημαίνοντας ότι εφόσον οι δυο άνδρες καταλήξουν σε μια καταρχήν συμφωνία, τότε αυτή θα πρέπει να αποτυπωθεί εγγράφως ώστε να μπει το ζήτημα στην τελική ευθεία.

Loading