INTIME

«Οι κατάλληλες απαντήσεις στην Τουρκία»

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ένταση στο Αιγαίο, μίλησε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Πειραιώς και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Κώστας Δουζίνας.

propoli

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο Κ. Δουζίνας τόνισε ότι ως κυβέρνηση «προφανώς μας ανησυχεί η στάση της Τουρκίας. Θα την αμέλεια εκ μέρους και της κυβέρνησης και της βουλής και της επιτροπής αν δεν υπήρξε αυτή η ανησυχία. Από την άλλη πλευρά νομίζω ότι πρέπει να την βάλουμε στο σωστό περιβάλλον το οποίο είναι το εξής. Από την μια πλευρά, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πιο αναβαθμισμένη θέση διεθνώς και αυτό έχει σχέση όχι μόνο με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά και με την τριμερή συμφωνία-συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ, η οποία τώρα έγινε 3+1 με την συμμετοχή και του Πομπέο, η οποία δημιουργεί ένα νομίζω περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή μας και σε σχέση με πιθανές εξωτερικές απειλές αλλά και σε σχέση με την εξόρυξη και μεταφορά των υδρογονανθράκων, δηλαδή την ασφάλεια της ενέργειας που είναι το πιο σημαντικό θέμα που φαίνεται να αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο κόσμο».

Παράλληλα συμπλήρωσε πως «από την άλλη πλευρά έχουμε τη θέση του κυρίου Ερντογάν, που νομίζω ότι το αναγνωρίζουν όλοι ότι βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά εξασθενημένο σημείο. Έχει στρατεύματα σε τρεις περιοχές, στην Συρία, στο Ιράκ και στην Κύπρο και είναι αναμεμειγμένος σε πολεμικές εκστρατείες και στην Συρία και στο Ιράκ. Έχει και ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και αντιμετωπίζει και εκλογές. Νομίζω, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, πως όταν βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση υποχώρησης της θέσης του και υποχώρησης σε αυτού του νέο-οθωμανικού σχεδίου που έχει φτιάξει εδώ και 10-15 χρόνια, τότε έχουμε αυτούς τους λεονταρισμούς».

Όσον αφορά τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς, ο Κ. Δουζίνας τόνισε ότι «εμείς από την μια πλευρά θέλουμε να υπάρξει μια αποκλιμάκωση προφανώς αυτού του είδους των δηλώσεων και από τις δύο πλευρές, και γι’ αυτό θα έχετε παρατηρήσει ότι η ελληνική πλευρά δεν μπαίνει σε έναν πλειστηριασμό δηλώσεων και απειλών κλπ. Από την άλλη να υπάρξει απόλυτη αποφασιστικότητα, οπότε αν γίνει η παραμικρή κίνηση η οποία αμφισβητεί τα δίκια μας, να δοθεί η κατάλληλη απάντηση».

Ωστόσο συμπλήρωσε πως «για εμάς μια ευρωπαϊκή ή εξευρωπαϊσμένη Τουρκία είναι προφανές ότι θα ήταν ο καλύτερος γείτονας που θα μπορούσαμε να έχουμε βλέποντας τις συνεχείς προκλήσεις».

Από την πλευρά του, ξεκαθάρισε πως «όσον αφορά την περίπτωση εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ότι λέει το Διεθνές Δίκαιο και οπουδήποτε έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα, θα τα εξασκήσουμε πλήρως. Δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ και αυτό θα συμβεί στο άμεσο μέλλον».

Τέλος, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τις εκτιμήσεις του για τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «έχουμε τις επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης οι οποίες λένε ότι θα γίνουνε στο τέλος της τετραετίας και από την άλλη δεν υπάρχει κανένα άλλο στοιχείο αυτή τη στιγμή που με κάνει να φανταστώ ότι κάτι το διαφορετικό».

Loading