Δ. Βίτσας: Αφορμή το προσφυγικό στην πολιτική κρίση της Ευρώπης

Με κύριο άξονα το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, στο πλαίσιο της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αυστρία, μίλησε για την πολιτική κρίση που βιώνει η Ευρώπη.

propoli

Στη συνεδρίαση, συζητήθηκε επίσης η αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και ειδικότερα του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Στις παρεμβάσεις του, ο Δημήτρης Βίτσας αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο, όπως είπε, έδωσε σαφή κατεύθυνση για ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου εντός του τρέχοντος έτους, εκφράζοντας την προσδοκία η αυστριακή Προεδρία να επιτύχει τις απαραίτητες συγκλίσεις, επί τη βάσει του κειμένου της βουλγαρικής Προεδρίας.

Ακόμη ο υπουργός τόνισε, ότι κεντρική επιδίωξη θα πρέπει να είναι η εξεύρεση μιας συνολικής λύσης, η οποία θα διαχειρίζεται με ισορροπία τις τρεις διαστάσεις του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Ως προς την εξωτερική διάσταση θα πρέπει να αναληφθούν ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και παροχή αναπτυξιακής βοήθειας προς τις χώρες που έχουν σχετικές ανάγκες.

Στη δεύτερη διάσταση, αυτή της προστασίας και διαχείρισης των συνόρων, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι θα πρέπει να αναπτύσσεται με σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Σχετικά με την εσωτερική διάσταση, υπογράμμισε πως το βασικό ζητούμενο είναι η δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ.

Σύστημα ανακατανομής Hotspots

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην κομβική σημασία που έχει η εφαρμογή ενός υποχρεωτικού συστήματος ανακατανομής, ενώ υπενθύμισε πως εξ αρχής η λογική της δημιουργίας των hotspots λειτουργούσε παράλληλα και σε στενή διασύνδεση με τη λογική της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης.

Ακόμη, ο κ. Βίτσας σημείωσε πως οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου και επιστροφών δεν θα πρέπει να διεξάγονται αποκλειστικά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δηλαδή στα κράτη – μέλη πρώτης εισόδου, τα οποία έχουν ήδη επιβαρυνθεί υπέρμετρα, ενώ ανέφερε πως η Ελλάδα είναι θετική στην ενίσχυση της FRONTEX και του EASO, πάντοτε με σεβασμό στις εθνικές αρμοδιότητες.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στο γενικότερο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη βιώνει μια πολιτική κρίση με βαθύτερα πολιτικά αίτια, στην οποία το προσφυγικό – μεταναστευτικό αποτελεί μόνον την αφορμή, τονίζοντας πως όσο δεν βρίσκονται οι αναγκαίες λύσεις, η κρίση παρατείνεται και βαθαίνει.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ίνσμπρουκ, ο κ. Βίτσας πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χόρστ Ζεεχόφερ, τον υπουργό Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε- Μαρλάσκα και τον διευθυντή του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), Μάικλ Ο’ Φλάχερτι.

Loading