Στην περίπλοκη, διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος επικεντρώθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι της Βουλής.
«Το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό θέμα, δεν αφορά διμερώς την Ελλάδα και την Τουρκία», τόνισε. «Εμείς από την πρώτη στιγμή της νέας διακυβέρνησης, επισημάναμε ότι η κυβέρνηση σημείωσε καθυστέρηση στο να αντιληφθεί την πραγματικότητα σε σχέση με το προσφυγικό. Σήμερα φεύγουν 1.500 ευάλωτα άτομα από τη Λέσβο προς τις εσωτερικές δομές. Η ΝΔ ως αντιπολίτευση έβαζε ζητήματα ως προς τον χαρακτηρισμό της ευαλωτότητας. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν προγραμματισμένο να φύγουν προς την ενδοχώρα αρχές Ιουλίου και φεύγουν τώρα».
Ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε λάθος την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε, στην τελετή παράδοσης/παραλαβής του υπουργείου ότι η ευρωπαϊκή πρακτική είναι να υπάγονται τα ζητήματα μετανάστευσης στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη διαφορά όμως ότι, όπως του επισήμανα, ο ίδιος δεν είναι υπουργός Εσωτερικών, αλλά Προστασίας του Πολίτη. Η σημαντικότερη διεύθυνση του υπουργείου για ζητήματα ένταξης και στέγασης, η Διεύθυνση Μετανάστευσης καταργήθηκε με μόνο σκοπό την απομάκρυνση του γενικού γραμματέα. Η αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας που είχε γνώσεις για το θέμα όσο λίγοι στην Ευρώπη, αποστρατεύτηκε», προσέθεσε.
Επισήμανε επίσης ότι «οι διεθνείς συνθήκες επιβάλλουν την εξέταση του αιτήματος ασύλου σε ατομική βάση και σε δυο βαθμούς». «Αν καταργήσουν τις επιτροπές προσφυγών, τότε όλες οι υποθέσεις θα πηγαίνουν στα δικαστήρια με ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση» σημείωσε και κάλεσε την κυβέρνηση να μην καταργήσει τις επιτροπές προσφυγών, καθώς όπως είπε «θα βρεθούμε εκτεθειμένοι διεθνώς».
Τέλος, όσον αφορά τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βίτσας ανέφερε: «Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ συζητάμε και μάλιστα πολύ. Όμως, ούτε εμφυλίους έχουμε, ούτε διενέξεις. Ο στόχος μας είναι να προστατέψουμε όσα κάναμε ως κυβέρνηση από τη θέση τις αντιπολίτευσης, να φτιάξουμε το πρόγραμμα της επομένης μέρας με βάση τις συνθήκες που αλλάζουν και να κλείσουμε την αναντιστοιχία των μελών μας με εκείνους που μας εμπιστεύτηκαν».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ο φορέας που θα εκφράζει πολιτικά όλο το φάσμα από την αριστερή Σοσιαλδημοκρατία ως την ριζοσπαστική Αριστερά. Να γίνει ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα με σαφή ιδεολογική ταυτότητα, αυτή της ριζοσπαστικής Αριστεράς» κατέληξε.