ΔΙΣ: Ανησυχία για το αίτημα τέλεσης Θ. Λειτουργίας στη «μακεδονική» γλώσσα

ΔΙΣ: Ανησυχία για το αίτημα τέλεσης Θ. Λειτουργίας στη «μακεδονική» γλώσσα

Την ανησυχία της για το αίτημα των αυτοαποκαλούμενων «μακεδονοφώνων» κατοίκων της Βορείου Ελλάδας για τέλεση Θείας Λειτουργίας στη «μακεδονική» γλώσσα εκφράζει η Εκκλησία της Ελλάδος, σε σχετική επιστολή της προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Πιο αναλυτικά, στο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνήλθε χθες και σήμερα, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, η Δ.Ι.Σ. απέστειλε έγγραφο προς τον κ. Βαρθολομαίο, «διά του οποίου εκφράζεται η ανησυχία Αυτής για το αίτημα των αυτοαποκαλουμένων “μακεδονοφώνων” κατοίκων της Ελλάδος και του πολιτικού φορέως της ωσαύτως αυτοαποκαλουμένης μειονότητος “των εν Ελλάδι μακεδόνων”, περί τελέσεως της Θείας Λειτουργίας στο ιδίωμα της λεγομένης “μακεδονικής” γλώσσας και μάλιστα στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Βορείου Ελλάδος».

Παράλληλα, η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε από τον κ. Ιερώνυμο για την συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, όπου συζητήθηκε το Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παρέμβει για το θέμα της αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα, που εισηγείται η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που συνέστησε ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, και συγκεκριμένα για την κατάργηση των άρθρων 198, 199 και 201 που αφορούν στην κακόβουλη βλασφημία, στην καθύβριση θρησκευμάτων και στην περιύβριση νεκρού, «γεγονός το οποίο θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για το αγαθό της θρησκευτικής και κοινωνικής ειρήνης, θέμα που αφορά και όλες τις δραστηριοποιούμενες στον τόπο μας γνωστές θρησκείες».

Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε εν όψει Πάσχα την προσφορά οικονομικού βοηθήματος 2.000 ευρώ σε 100 οικογένειες (συνολικά 200.000 ευρώ) πυροπλήκτων οικισμών της Αττικής, για την έκδοση οικοδομικής άδειας προς επισκευή κατεστραμμένων οικιών σε συνεννόηση με τους πληγέντες δήμους και άλλους δραστηριοποιημένους φορείς.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε:

– Την τοποθέτηση του Επισκόπου Κεγχρεών Αγαπίου στη θέση του πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, κατόπιν εισηγήσεως του Μητροπολίτη Κορίνθου, Διονυσίου.

– Την τοποθέτηση του αρχιμανδρίτη Θωμά Ανδρέου στη θέση του πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, κατόπιν εισηγήσεως του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, Μαξίμου.

Loading

Play