Για την οικονομία της Ελλάδος, τα Capital Control αλλά και τα όσα εκτυλίχθηκαν το 2015 στο κυβερνητικό επιτελείο -και ειδικά με τον Γιάνη Βαρουφάκη- μίλησε στον Flash 99.4 της Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» με τους Θόδωρο Παπαδόπουλο και Σταμάτη Βαλασιάδη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μάρδας.
Αρχικά ο κ. Μάρδας ερωτώμενος για την νέα ταινία του Κώστα Γαβρά με τίτλο: «Ενήλικοι στο Δωμάτιο», εμπνευσμένη από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι Ηττημένοι», σχετικά με τα όσα εκτυλίχθηκαν το 2015 και την απόφαση των capital control, για το αν ενσαρκώνει κάποιος ηθοποιός το ρόλο του όντας στο οικονομικό επιτελείο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως δεν ξέρει το σενάριο τις ταινίας, διότι δίνεται έμφαση ανάμεσα στις σχέσεις που αναπτύσσονται στο κυβερνητικό συμβούλιο. «Εμείς ήμασταν οι αφανείς παίκτες, το γραφείο στήριξης, φροντίζαμε να υπάρχει ρευστότητα στην οικονομία, το μόνο που κάναμε ήταν να ενημερώνουμε αυτούς που ήταν στην πρώτη γραμμή για την κατάσταση της οικονομίας», τόνισε ο κ. Μάρδας.
«Κάποια κεφάλαια από το μυθιστόρημά μου, σκέφτομαι να τα δώσω στον Γαβρά»
Ο κ. Μάρδας αποκάλυψε πως ο ίδιος γράφει ένα μυθιστόρημα στο οποίο περιγράφει τα όσα έζησε το 2015, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σκέφτομαι μήπως κάποια κεφάλαια που έχω γράψει μήπως να τα στείλω στον Γαβρά».
«Ήταν αρκετά αργά όταν κατάλαβαν πως…»
Σε ερώτηση για το αν η ταλαιπωρία του δημοψηφίσματος και το κλείσιμο των τραπεζών απέδωσε κάτι, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «η χώρα χρειαζόταν μία αλλαγή στρατηγικής. Κάποιοι έλεγαν να σκίσουμε τα μνημόνια, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα αλλά είναι διαφορετική φρασεολογία. Το 2017 ήρθε το ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο και στην Έκθεσή του που έκανε για την Ελλάδα, αναφερόμενο στα δύο μνημόνια και ασκώντας κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί αυτή είναι η δουλειά του, με πολύ καθαρό τρόπο έγραφε ότι στραβά αρμένιζε η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις επιλογές που έκανε, ασκώντας άμεσα κριτική στο ότι τα δύο μνημόνια που είχαν υπογραφεί ήταν ακατάλληλα», τόνισε ο κ. Μάρδας.
Και πρόσθεσε: «Αυτό με μεγάλη σαφήνεια σε έκθεση του θεσμικού οργάνου της Ε.Ε.. Έρχεται ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε. και λέει στραβά αρμενίζατε και έπρεπε να υπήρχε μία άλλη στρατηγική και εμείς απαντάμε πως δεν λέγαμε τίποτα διαφορετικό. Αυτό λέγαμε και αυτό έπρεπε να γίνει εκείνη την περίοδο, το οποίο δεν το κατανοούσαν ούτε οι εταίροι μας, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όταν κάποια ώρα έγινε κατανοητό, ήταν αρκετά αργά».
Για τα νούμερα του Βέμπερ και για τα 100 δισ. ευρώ
Σε ερώτηση για το πόσο κόστισαν συνολικά τα capital controls, ο κ. Μάρδας τόνισε πως τα νούμερα είναι λίγο αυθαίρετα. «Υπήρχε μία εκτίμηση πού θα έφτανε η συνολική παραγωγή, ότι θα έφτανε στα 216 δισ. Πού είναι τώρα το ΑΕΠ; Είναι στα 180… κάτι», τόνισε ο κ. Μάρδας.
Για τη στάση και το λάθος του Βαρουφάκη
Αναφερόμενος στη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη το καλοκαίρι του 2015, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως διαφώνησε σε ένα σημείο μαζί του. «Σε συμφωνία θα φτάναμε έτσι και αλλιώς. Το ζητούμενο ήταν να είναι μία άλλη συμφωνία. Στρατηγικά η επιλογή να αλλάξουμε την συμφωνία ήταν σωστή. Το λάθος και η διαφωνία μου με τον Βαρουφάκη είναι στο θέμα του χρόνου. Έπρεπε να είχε μεριμνήσει έτσι ώστε όλα να τελειώσουν κατά τα τέλη του Απριλίου τότε, όταν το ταμείο είχε πολλά χρήματα. Από τον Μάιο και μετά δεν είχε πολλά χρήματα. Κατά την άποψή μου ο Βαρουφάκης είχε δύο επιλογές: ή θα μπορούσε να γίνει μία τακτική υποχώρησης σε ένα ταμείο το οποίο είχε χρήματα και θα μπορούσε να είχε άλλο αποτέλεσμα, ή να περπατήσει όπως περπάτησε σε ένα σημείο προτιμώντας να κάνει ηρωική έξοδο. Για τον εαυτό του να ήταν καλό αλλά δεν ήταν για τη χώρα αυτό που έπρεπε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την οικονομία της χώρας
Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα η οικονομία της χώρας «πατάει γερά στα πόδια της, αυτό δεν είναι φούσκα». «Υπάρχει μία αύξηση της παραγωγής σύμφωνα με τα στοιχεία στην οικονομία. Η οικονομία πατάει πια στα πόδια της, αυτό δεν είναι φούσκα. Δεν έχει τη δυναμική που έπρεπε να έχει. Δηλαδή το 2% της αύξησης της παραγωγής δεν είμαι άσχημο σαν νούμερο, αλλά η χώρα χρειάζεται το τριπλάσιο νούμερο για να το καταλάβει ο πολίτης, αλλά και για να αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα άλλο επίπεδο. Με κεφαλαία γράμματα και υπογραμμισμένα, πρέπει να μειωθούν οι φόροι, για πολλούς και διάφορους λόγους. Είναι μύθος ότι αν μειώσουμε τους φόρους θα έρθει η επενδυτική άνοιξη», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Υπάρχει ρευστότητα στην οικονομία»
«Η ρευστότητα στην οικονομία υπάρχει πια, έχουν μαζευτεί 30 δισ. Γιατί οι τράπεζες δεν την χρησιμοποιούν είναι μία άλλη υπόθεση την οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας την απαντήσουν. Είναι σαφώς καλύτερη η τραπεζική κατάσταση του συστήματος», κατέληξε ο κ. Μάρδας.