ΕΑΒ: «Βόμβα» για Τσακαλώτο οι τελωνειακές της παραβάσεις

Του Θ. Παπαδόπουλου
Σε βραδυφλεγή “βόμβα” για τον Τσακαλώτο εξελίσσονται οι τελωνειακές παραβάσεις της ΕΑΒ, καθώς η Politik φέρνει στη δημοσιότητα νέα  στοιχεία για την υπόθεση και τον κίνδυνο επιβολής προστίμων εκατομμυρίων ευρώ.

propoli

Πρόκειται για αλληλογραφία  η οποία ανταλλάχθηκε μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο, η οποία επί της ουσίας φανερώνει ότι οι εκκρεμότητες της ΕΑΒ δεν έχουν ακόμη τακτοποιηθεί.

Την ίδια ώρα, όπως είχαμε αποκαλύψει, η υπόθεση των τελωνειακών παραβάσεων της Βιομηχανίας έχει φτάσει      -με έγγραφη καταγγελία- μέχρι την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), κάτι που σημαίνει ότι η ΕΑΒ είναι αντιμέτωπη με πρόστιμα ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ εάν η υπόθεση δεν διευθετηθεί άμεσα.

 Διαγράφονταν πρόστιμα 80 εκατ. ευρώ

Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2018, όταν η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία υπέβαλλε προς έλεγχο και αποδοχή στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, υλικό τεκμηρίωσης για τακτοποίηση 448 περιπτώσεων. Ο σχετικός φάκελος υπεβλήθη στο πλαίσιο τροπολογίας που είχε ψηφίσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στις 9 Αυγούστου 2017. Με αυτήν, η ΕΑΒ απαλλασσόταν από πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ για τελωνειακές παραβάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνταν συγκεκριμένες τροπολογίες που είχαν τεθεί. Τρεις μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου 2018, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων – Τελωνείο Οινόης απαντά με επιστολή, εξηγώντας πως η «εφαρμογή Ν. 4487/2017 (τροπολογία Τσακαλώτου)» αποτελεί «βόμβα» που είναι έτοιμη να εκραγεί στα χέρια του υπουργού Οικονομικών, καθώς το υπουργείο που προΐσταται είναι μέτοχος και εποπτεύων της ΕΑΒ.

Τα σημεία «φωτιά»

Η απάντηση των τελωνειακών αρχών περιλαμβάνει 10 σημεία τα οποία ουσιαστικά εκθέτουν τη διοίκηση της Βιομηχανίας για το χειρισμό της. Μεταξύ άλλων στην απάντηση του τελωνείου αναφέρεται:

«1– Στην επιστολή της Lockheed Martin δεν αναφέρεται πουθενά η παραλαβή του συνόλου των απεσταλθέντων στην ΕΑΒ ΑΕ υλικών και σε κάθε περίπτωση αυτή δεν συνοδεύεται με τη λίστα με τους αριθμούς τιμολογίων που αντιστοιχούν στα εν λόγω υλικά όπως είχαμε ζητήσει με το αριθ. 538/23-1-2018 έγγραφο μας.

2– Οι βεβαιώσεις εξόφλησης των τιμολογίων που επισυνάπτονται στις δηλώσεις διαμετακόμισης και στις εισαγωγές του προσκομισθέντος δείγματος δεν παρουσιάζουν καμία χρησιμότητα δεδομένου ότι οι τελευταίες είναι ορθά εξοφλημένες στο σύστημα του τελωνείου.

3– Δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός των τιμολογίων (εξαγωγής) του προσκομισθέντος δείγματος με τιμολόγια των ελλειμματικών διασαφήσεων Αποταμίευσης.

4– Δεν υπάρχει χρονικός συσχετισμός των εξαγωγών με τις αντίστοιχες αποταμιεύσεις, πράγμα που καθιστά την αντιπαραβολή συνολικών ποσοτήτων εισαγωγών και εξαγωγών κατά τη δεκαετία 2006 – 2016 με επαρκή απόδειξη της λήξης του καθεστώτος αποταμίευσης. Επιπροσθέτως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν το σύνολο των ανωτέρω εξαγωγών αφορά εμπορεύματα προερχόμενα από τρίτες χώρες ή αφορά και προερχόμενα από την κοινότητα.

5– Τα εμπορεύματα που αναφέρονται στην αίτησή σας ως υπαχθέντα σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής έχουν πιστώσει ορθά στο σύστημα με τις αντίστοιχες αποταμιεύσεις και ως εκ τούτου δεν αποτελούν έλλειμμα.

6– Η λίστα με τους αριθμούς των τιμολογίων που αφορούν τις ελλειμματικές διασαφήσεις πρέπει να υποβληθεί από την αντισυμβαλλόμενη εταιρεία (Lockheed Martin) βεβαιωμένη ως προς την παραλαβή των υλικών – όπως προαναφέραμε και όχι από την εταιρεία σας.

7– Οι επανειλημμένες αλλαγές στις μηνιαίες καταστάσεις αποθεμάτων από την εταιρεία σας δημιουργούν αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία των παρεχόμενων στοιχείων».

«Συμπερασματικά από τα ανωτέρω προκύπτει ότι τα υποβληθέντα με την αίτησή σας στοιχεία δεν συνάδουν με τα διαλαμβανόμενα στην εν θέματι νομοθετική ρύθμιση και ως εκ τούτου δεν μπορούν να οδηγήσουν στην πίστωση εξόφληση των εκκρεμών τελωνειακών παραστατικών. Κατόπιν τούτου σας καλούμε όπως μέχρι 30/10/2018 υποβάλλετε στην υπηρεσία μας τα απαραίτητα –σύμφωνα με υποδείξεις μας– δικαιολογητικά για την τακτοποίηση του συνόλου των εκκρεμών παραστατικών σας», κατέληγε το έγγραφο των τελωνειακών αρχών προς την ΕΑΒ.

Με λίγα λόγια, από την παραπάνω αλληλογραφία προκύπτει ότι 14 μήνες μετά την ψήφιση της ρύθμισης Τσακαλώτου όλες οι εκκρεμότητες παραμένουν ανοικτές στο σύνολό τους. Ως εκ τούτου η ΕΑΒ βρίσκεται αντιμέτωπη με βαρύτατα πρόστιμα, τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα παραγωγικά της προγράμματα και τα συμβόλαια με τους πελάτες της.

«Ανησυχία» από τις τελωνειακές αρχές

Στις 10 Αυγούστου η ΕΑΒ απαντά στην τελωνειακή αρχή με έγγραφό της το οποίο -μεταξύ άλλων- κοινοποιεί και στην ΑΑΔΕ. Στο έγγραφο επισημαίνεται η παροχή στοιχείων και εγγράφων τα οποία αφορούν «διασαφήσεις για το πρόγραμμα συμπαραγωγής F16 για το έτος 2016.

«Συγκεκριμένα από τις 445 διασαφήσεις της κατάστασης Α΄ που σας είχαμε προσκομίσει με την υπ’ αριθμόν 5500-18-04-2459/25-04-2018 αίτησή μας και αφορούν το πρόγραμμα F16 LM συνολικά 11 διασαφήσεις εκκρεμούν για το 2016 ως ακολούθως…» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στις 27 Αυγούστου το τελωνείο Οινόης απαντά στην ΕΑΒ. Η απάντηση, ούτε λίγο-ούτε πολύ, εκθέτει την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία πλησιάζει χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα.

«Για τα εννέα από τα εν λόγω παραστατικά μάς δηλώνετε ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης είτε ότι τα υλικά τα οποία περιλαμβάνουν, ενσωματώθηκαν σε κάποιο εργοσύνολο το οποίο δεν γνωρίζετε πότε ακριβώς και με ποιο παραστατικό εξήχθη. Κατόπιν αυτού διερωτώμεθα ποια η σκοπιμότητα υποβολής των εν λόγω στοιχείων στην Υπηρεσία μας», επισημαίνεται στο επίμαχο έγγραφο των τελωνειακών αρχών.

«Σε κάθε περίπτωση προκαλεί αν μη τι άλλο εντύπωση το γεγονός ότι για ένα ελάχιστο μη αντιπροσωπευτικό δείγμα παραστατικών επιλογής σας, είτε δεν είναι δυνατή η προσκόμιση οποιουδήποτε στοιχείου είτε τα προσκομισθέντα στοιχεία δεν συνιστούν απόδειξη εξόδου των εμπορευμάτων από το έδαφος της Κοινότητας.

Η Υπηρεσία μας ως εκ τούτου εκφράζει την ανησυχία της και τον προβληματισμό της για τη μη ύπαρξη οποιουδήποτε αποτελέσματος έως σήμερα, δεδομένης της στενότητας χρόνου μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30/10/2018, οπότε και θα πρέπει να έχουν προσκομιστεί στοιχεία για το σύνολο των εκκρεμοτήτων» καταλήγει η απάντηση του τελωνείου.

Η αποκάλυψη του Politik για την OLAF

[pdf-embedder url=”https://politik.gr/wp-content/uploads/2018/10/k-1-anti-fotografias.pdf” title=”k-1 (anti fotografias)”]

H όλη υπόθεση ωστόσο έχει μία ακόμα πτυχή, η οποία αφορά στον κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με «καμπάνα» εκατομμυρίων ευρώ από την OLAF. Όπως είχαμε αποκαλύψει, οι Βρυξέλλες ήταν ενήμερες μέσω έγγραφης καταγγελίας για όσα συμβαίνουν στην ΕΑΒ, καθώς και για την τροπολογία Τσακαλώτου.

Η καταγγελία στάλθηκε τον περασμένο Ιούνιο και έφερε την ένδειξη «fraud alert», δηλαδή «προειδοποίηση για απάτη». Στο έγγραφο γίνεται λόγος «για διαφυγή εμπορευμάτων και μη τήρηση των όρων της άδειας λειτουργίας της ΕΑΒ» στην αποθήκη αποταμίευσης, με τελωνείο παρακολούθησης εκείνο της Οινόης. Πριν από λίγες μέρες η OLAF πραγματοποίησε μάλιστα αιφνιδιαστικό έλεγχο στο γραφείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα, όπου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τρία άτομα.

\Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2017 ολοκληρώθηκε η απογραφή των αποθεμάτων στην αποθήκη της ΕΑΒ, όπου διαπιστώθηκε διαφυγή εμπορευμάτων, οι δασμοί και φόροι των οποίων ανέρχονταν στο ποσό των 25,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σιγή ιχθύος από Τσακαλώτο

[pdf-embedder url=”https://politik.gr/wp-content/uploads/2018/10/k-2-anti-fotografias.pdf” title=”k-2 anti fotografias”]

Το θέμα είχε φτάσει και στη Βουλή στις αρχές Αυγούστου από τους βουλευτές της ΝΔ, Χρήστο Σταϊκούρα και Θεόδωρο Φορτσάκη, με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ωστόσο δύο μήνες μετά την κατάθεση της ερώτησης και ενώ πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της προθεσμίας που έχουν θέσει οι τελωνειακές αρχές, ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει ακόμη απαντήσει στους δύο βουλευτές της ΝΔ.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Loading