Τη σημασία που έχει η ανάδειξη ενός νέου οράματος συνεργασίας, διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων απέναντι στη λογική της αδράνειας, της εθνικής περιχαράκωσης και του εθνικισμού που ενισχύονται ως απάντηση στις παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην 55η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.
Κατακλείδα της τοποθέτησης του πρωθυπουργού: «Η ιστορία δεν είναι γραμμένη από εκείνους που διστάζουν, εκείνους που φοβούνται και μπλοκάρουν μπροστά στις προκλήσεις», αλλά ότι «η ιστορία γράφεται από αυτούς που τολμούν να φέρουν αλλαγές και να σταθούν, παρά τις αντιδράσεις, στη σωστή πλευρά της ιστορίας». «Είμαι πολύ περήφανος και πεπεισμένος ότι εγώ και ο Ζόραν βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας παρόντος του Ζόραν Ζάεφ ο οποίος θα έπαιρνε τον λόγο στη συνέχεια, σε αυτό το φορμάτ στο πλαίσιο της Διάσκεψης, που διοργανώθηκε από τη Διάσκεψη με πρωταγωνιστές τα δύο τιμώμενα πρόσωπα, τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, στους οποίους απονέμεται απόψε το βραβείο Ewald von Kleist.
Μέσα από το παράδειγμα της συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία έληξε μια διαμάχη τριών δεκαετιών, με «αμοιβαία επωφελή τρόπο» για τις δύο χώρες, χωρίς κανείς να τα κερδίζει όλα και χωρίς όμως κανείς να ηττάται, όπως ανέφερε, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την οπτική ότι η επίλυση διαφορών και συγκρούσεων προς όφελος δύο λαών και ενός μέλλοντος ευημερίας τους, συνιστά επαναδιεκδίκηση του πατριωτισμού. «Αυτή η συμφωνία ήταν ένα πατριωτικό καθήκον και είναι πιο πατριωτικό να πιστεύεις ότι οι επόμενες γενιές πρέπει να δουλέψουν και να ζήσουν σε ένα ευημερεύον μέλλον, από το να πιστεύεις ότι πρέπει να ζούμε σε σύγκρουση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη θέση ότι «η ανθρωπότητα αναπτύχθηκε μέσω της συνεργασίας και όχι από την εχθρότητα και την καχυποψία», αναπτύχθηκε «βρίσκοντας, σε κάθε περίσταση, τα πράγματα που μας ενώνουν, παρά εκείνα που μας χωρίζουν». Επισήμανε ότι οι καιροί αλλάζουν γρήγορα και διαρκώς και είπε πως η άποψή του είναι ότι «το κύριο καθήκον μας ως ηγέτες είναι να αγκαλιάσουμε αυτήν την αλλαγή, να αρχίσουμε να δουλεύουμε στενά, αποτελεσματικά, θαρραλέα, προκειμένου να βρούμε κοινές και εποικοδομητικές λύσεις προς όφελος των λαών μας».
Σε αυτό το πλαίσιο έστειλε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να αποδεχτούμε και να συμμορφωθούμε με μια λογική για ένα μέλλον όπου θα υπερισχύει ο μονομερής απομονωτισμός, η περιχαράκωση, ο εθνικισμός εις βάρος της πολυμέρειας και ενός ευημερούντος μέλλοντος που μπορεί να έρθει μέσα από τη συνεργασία. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το δικό του «κρυστάλλινο όραμα» υπό το πρίσμα του οποίου αναφέρθηκε και στην οικονομία και την έξοδο από την κρίση, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, την επίλυση του ονοματολογικού της γειτονικής χώρας, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ