INTIME

“Ειλημμένη απόφαση η διεύρυνση προς Κεντροαριστερά”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου, μαζί με τις ευρωεκλογές, κι ο δεύτερος μια εβδομάδα αργότερα, στις 2 Ιουνίου.

Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε διαβάζοντας απλώς το σχετικό ΦΕΚ που έχει δημοσιευτεί εδώ και πολύ καιρό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προφανώς εκ παραδρομής έκανε αναφορά για τις 19 Μαΐου”, διαβεβαιώνουν το Politik κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι σημειώνουν πως η ΝΔ βιάστηκε για ακόμα μια φορά να κάνει αντιπολίτευση επί ενός ανύπαρκτου θέματος την ώρα που εξακολουθεί να καλύπτει τον καταδικασμένο πρωτοδίκως για παιδεραστία Νίκο Γεωργιάδη, πρώην βουλευτή της και στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, επισημαίνουν πως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί με τη λήξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή.

Όσον αφορά το πλαίσιο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, θα κινηθεί πάνω στη δήλωση που έκανε εξερχόμενος της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη.

Στο Μαξίμου, μάλιστα, δεν περιμένουν ιδιαίτερες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος από τη στιγμή που υποβαθμίζουν και τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από ορισμένους στη συνεδρίαση της Π.Γ. και υπογραμμίζουν πως η διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά είναι ειλημμένη όσο κι αδιαπραγμάτευτη απόφαση.

“Μπούμεραγκ οι Πρέσπες στη ΝΔ”

Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι οι εκλογικές πιθανότητες του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πολύ καλύτερες στην περίπτωση που δεν είχε διαπραγματευτεί και κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα κι αν δεν έβγαινε και πάλι πρώτο κόμμα.

Από την άλλη, ωστόσο, επισημαίνουν πως οι Πρέσπες μπορούν να αποτελέσουν ένα από τα οχήματα ηρωικής, τρόπον τινά, επιστροφής του κ. Τσίπρα στην εξουσία όταν αποδειχθεί ότι είναι εθνικώς επωφελείς.

Παραλλήλως, δίνουν έμφαση στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που φανερώνουν χαμηλές προσδοκίες κι από μια κυβέρνηση της ΝΔ, ιδίως στα ζητήματα της οικονομίας.

Για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη πως δεν υπάρχει κάποιο ισχυρό κοινωνικό ρεύμα υπέρ της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ταυτοχρόνως η δημαγωγία της στο Μακεδονικό εκτιμούν πως δεν θα αργήσει να της γυρίσει μπούμεραγκ.

Loading