«Εκλογές γρήγορα για να αναπνεύσει η χώρα»

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Το αίτημα για εκλογές εδώ και τώρα ώστε να αναπνεύσει η χώρα επαναφέρει επιτακτικά η Νέα Δημοκρατία, παρομοιάζοντας την κυβέρνηση με έναν «κυνικό συνεταιρισμό εξουσιομανίας»

propoli

Στην Πειραιώς πιστεύουν πως η παρατεταμένη -άτυπη- προεκλογική περίοδος εγκλωβίζει την Ελλάδα στις αντιφάσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων, εντείνοντας την αναξιοπιστία της διεθνώς και προκαλώντας όλο και μεγαλύτερη ζημιά στα ανοιχτά εθνικά θέματα. «Όσο νωρίτερα γίνουν εκλογές, τόσο καλύτερα θα είναι για την Ελλάδα. Η χώρα πρέπει επιτέλους να αναπνεύσει» τονίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ίδιοι κύκλοι  εξηγούν πως η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί ισχυρή λαϊκή εντολή προκειμένου «να δώσει ένα τέρμα» σε αυτήν την άκρως τραυματική περίοδο των χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Μόνο αν δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα θα καταφέρουμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην ανάπτυξη» προσθέτουν.

Τονίζουν, επίσης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η απάντηση στην κρίση, αλλά το αποτέλεσμά της. Δεν διστάζουν μάλιστα να περιγράψουν την Κουμουνδούρου ως ένα «συνονθύλευμα λαϊκιστών, ιδεοληπτικών και καιροσκόπων που παριστάνουν την κυβέρνηση, έχοντας στις τάξεις τους τα πιο φθαρμένα υλικά που γνώρισε ο τόπος πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Αναφορικά με το υπερπλεόνασμα, για το οποίο πανηγυρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι αποτελεί το λόγο που δεν μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. «Η λέξη υπερπλεόνασμα από μόνη της είναι μια εγκληματική πολιτική καθώς κανείς δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να υπερφορολογεί τους πολίτες και να στεγνώνει -δηλαδή να υπονομεύει- την οικονομία. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση η υπέρβαση των στόχων -δηλαδή το νέο υπερπλεόνασμα- επετεύχθη αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της στάσης πληρωμών του Δημοσίου έναντι των υποχρεώσεων του σε ιδιώτες και επενδύσεις» σημειώνουν υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη.

Η “γλώσσα” των αριθμών

Επικαλούνται μάλιστα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 9μηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2018. Σύμφωνα με αυτά:

  1. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υστερούν κατά 1,2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί.
  2. 460 εκατ. ευρώ που θα προορίζονταν μεταξύ άλλων για τους νέους συνταξιούχους έχουν παρακρατηθεί με τη σκόπιμη αναβολή χορήγησης νέων συντάξεων
  3. Οι επιστροφές φόρων υστερούν κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

«Μύθος» το υπερπλεόνασμα

Τι σημαίνουν όλα αυτά με απλά λόγια; «Οτι το υπερπλεόνασμα των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το οποίο πανηγυρίζουν είναι απλά ένας μύθος καθώς είναι τα χρήματα που έχει παρακρατήσει η κυβέρνηση από υποχρεώσεις της που είχε δεσμευθεί να καταβάλει» προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

 

Loading