Ενστάσεις και παρατηρήσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο ν/σ για άσυλο και κυβερνησιμότητα ΟΤΑ

Επικριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της αλλά και τη λογική που ακολουθεί όσον αφορά τις αλλαγές στα επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση όσο και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, εμφανίστηκε η ελάσσων αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Κίνημα Αλλαγής

«Είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος, χωρίς συνεκτική και συγκεκριμένη δομή», υποστήριξε η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «στοχευμένη επικοινωνιακή τακτική».

propoli

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας σε ότι αφορά τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και καταλόγισε στην κυβέρνηση «προσπάθεια να ανατρέψει με έναν τεχνικό τρόπο τη πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία επιχειρώντας μια νέα πλειοψηφία χωρίς καμία προγραμματική και αυτοδιοικητική προϋπόθεση».

«Η διαλυτική λογική του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθείται από τον αυταρχικό συγκεντρωτισμό της ΝΔ», τόνισε η κ.Λιακούλη.

Σε ό,τι αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, τάχθηκε μεν «υπέρ της ανάγκης κατοχύρωσης της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», ωστόσο εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τον τρόπο επέμβασης.

«Δεν παρέχεται καμιά ασφαλιστική δικλείδα, ότι δεν θα φτάσουμε στην άλλη πλευρά, από εκεί που τώρα βρισκόμαστε», ανέφερε  και πρότεινε την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου.

«Το αξίωμα «νόμος και τάξη» δεν αποτελεί εχέγγυο ότι δεν θα φτάσουμε στην εντελώς αντίθετη πλευρά, αυτήν της άκρατης αστυνομοκρατίας, εντός του χώρου του πανεπιστημίου, στο όνομα της προληπτικής αστυνομικής δράσης», κατέληξε η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ

Την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματός του τόσο στις διατάξεις που αφορούν την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες όσο και στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί άλλη μία απόδειξη της συνέχειας του κράτους, δηλαδή τη συνέχιση -με άλλους πρωταγωνιστές- της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής.

Όπως υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ αναφερόμενος στις διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων και την αδυναμία του δημάρχου να ασκήσει διοίκηση, «ουσιαστικά δεν τίθεται θέμα κυβερνησιμοτητας καθώς ο δημοσιονομικός έλεγχος της Τοπικής Διοίκησης παραμένει ασφυκτικός και είναι ευθυγραμμισμένος με τους αντιλαϊκούς στόχους του κεντρικού κράτους».

Έμφαση έδωσε ο κ. Δελής στη ρύθμιση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «πραγματικός στόχος της ρύθμισης που φέρνει είναι να δοθεί άσυλο για την επιχειρηματική δράση μέσα στα πανεπιστήμια».

«Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ως κύρια προβλήματα της εκπαίδευσης την υποχρηματοδότηση ή την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, ούτε τη διαρκή υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, αλλά στρέφεται ενάντια στην ιστορική κατάκτηση του ασύλου, την κατάργηση του οποίου νομοθετεί μέσα στο κατακαλόκαιρο για να αποφύγει τις αντιδράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δελής.

«Η ΝΔ επικαλείται το θέμα της χρήσης των ναρκωτικών, την ώρα που μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ψηφίσει τη δημιουργία των χώρων εποπτευόμενης χρήσης» υπογράμμισε και σημείωσε ότι «στο σύστημα που ζούμε, δεν μπορεί να υπάρξει “ελευθερία” της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς είναι αιχμάλωτη, όμηρος του κεφαλαίου».

Κατέληξε τονίζοντας ότι «το πραγματικό περιεχόμενο του ασύλου θα το υπερασπιστούν οι φοιτητές, το εργατικό, λαϊκό κίνημα μέσα από τον αγώνα του, που θα βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και το ΚΚΕ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στην κατάργησή του».

Ελληνική Λύση

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμας υποστήριξε ότι οι αλλαγές στον Κλεισθένη δεν πρέπει «να δημιουργήσουν κρεοντισμούς στους δήμους με δημάρχους, που θα είναι πειθήνια όργανα κομματικών εντολών».

«Δεν μπορεί να έχεις συγκέντρωση εξουσιών και να καταργείς Δημοτικά Συμβούλια σε αποφάσεις» είπε και πρόσθεσε «Το θεωρώ εύλογο, ότι ο πλειοψηφών πρέπει να κυβερνήσει. Πρέπει όμως να έχουμε και πλουραλισμό απόψεων», ανέφερε.

Για το άσυλο,  ο κ. Μπούμας σημείωσε ότι τι κόμμα του, δεν λέει να μπαίνει για «ψύλλου πήδημα» η αστυνομία ούτε και να εφαρμοστούν μόνο επιδερμικές ποινές και τόνισε την ανάγκη να μπει ένα τέλος στον φόβο που επικρατεί έξω και μέσα από τα πανεπιστήμια από έκνομες ενέργειες.

ΜέΡΑ25

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25,  Σόφια Σακοράφα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τα άρθρα από 1 έως 15 του νομοσχεδίου, καταργεί τα αποτελέσματα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, ακυρώνοντας την πρόσφατη εκφρασμένη βούληση των πολιτών».

«Πρωτάκουστο μεν αλλά υλοποιείται με αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο αφαιρεί βασικές αρμοδιότητες εκλεγμένων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων,  μεταβάλλει αρμοδιότητες εκλεγμένων οργάνων, περιφρονώντας τους πολίτες» ανέφερε η κ. Σακοράφα.

Ακόμα η κ. Σακοράφα χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρύθμιση της ΝΔ για το πανεπιστημιακό άσυλο τονίζοντας ότι αν οι πρυτανικές αρχές είχαν εκτελέσει τα καθήκοντα τους όπως προβλέπει και επιτάσσει ο υπάρχων νόμος, θα είχαν αποτρέψει αυτά τα ακραία φαινόμενα που έδωσαν λαβή στην κυβέρνηση για ακραίες αλλαγές.

«Η δυνατότητα που δίνεται εντός του πανεπιστημιακού ασύλου να εκφράζονται ακριβώς αυτές οι ακραίες και εκτός κανονιστικού κοινωνικού πλαισίου ιδέες, η δυνατότητα του κάθε πολίτη, όχι μόνο των φοιτητών και των καθηγητών,  να μπορεί εντός του πανεπιστημιακού ασύλου να προβληματίζεται, να ερευνά και ακόμη και να προκαλεί το κοινωνικό κατεστημένο, είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, αλλά κυρίως είναι το ελάχιστο οξυγόνο της σε μια εποχή μάλιστα που η δημοκρατία και οι δημοκρατικοί θεσμοί βρίσκονται στην εντατική», υπογράμμισε η κ. Σακοράφα.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading