ΙΝΤΙΜΕ

Επιθεώρηση κλιμακίου του ΚΙΝΑΛ στο Ρέθυμνο

«Πάντα θα έχουμε πολλές ζημιές όσο δεν υπάρχει σωστός προγραμματισμός και τα έργα δεν διέπονται από σωστές μελέτες… και την ίδια ώρα σε καταστάσεις κρίσεων και καταστροφών, η Πολιτεία οφείλει να λειτουργεί άμεσα με γνώμονα την προστασία του πολίτη, την εξασφάλιση της ασφάλειας των κοινωνιών αλλά και την ταχύτερη παροχή λύσεων»» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Ρεθύμνου του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Σαρρής, που μαζί με κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής συναντήθηκε σήμερα στο Ρέθυμνο με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και την αντιπεριφερειάρχη του νομού Μαρία Λιονή με αφορμή την κατάσταση που βιώνει ο νομός μετά την καταστροφική κακοκαιρία.

propoli

«Η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική, ενημερωθήκαμε για τις ζημιές που έχουν υποστεί, τόσο ο νομός Ρεθύμνου, όσο και ο νομός Χανίων. Μιλάμε για ζημιές αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που πρέπει άμεσα να επιμεληθεί η Πολιτεία. Πρέπει να δει το πρόβλημα, να προβεί σε αποκαταστάσεις και να παρέχει κονδύλια στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει στις κατά τόπους περιοχές όπου υπάρχουν σοβαρές ζημιές και προβλήματα», ανέφερε ο γραμματέας του κόμματος στο Ρέθυμνο τονίζοντας ότι άμεσα πρέπει να υπάρξει χαρακτηρισμός των πληγεισών περιοχών ως περιοχές σε  κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά και πλημμυροπαθών.

Σημαντικό σύμφωνα με τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, που βρέθηκε στο Ρέθυμνο, είναι η Πολιτεία να εξαλείψει όσο γίνεται τη γραφειοκρατία, ώστε να μπορέσει η τοπική αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια να επέμβει άμεσα στις περιοχές αυτές και να παρέμβει για τη στήριξη των ανθρώπων, ενώ η επίλυση σε θέματα περιουσιών πρέπει να είναι άμεσης προτεραιότητας.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, η αποκατάσταση της υδροδότησης και η αντιμετώπιση των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, είναι σημαντικό να συμβούν άμεσα, καθώς επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Σαρρής «να ανακηρυχθούν οι περιοχές και ως περιοχές με πλημμυροπαθείς, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να αποζημιωθούν σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές περιουσίες, αλλά και να αποζημιωθούν και οι κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες και περιουσίες μέσω ΕΛΓΑ».

Μετά την αναλυτική ενημέρωση από τον περιφερειάρχη και την αντιπεριφερειάρχη, το κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ δεσμεύτηκε να προβεί σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για την άμεση κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τον χαρακτηρισμό τους ως πλημμυροπαθών, για να προχωρήσουν άμεσα οι καταγραφές ζημιών στο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, στις επιχειρήσεις, στις κατοικίες και γενικότερα στις ιδιωτικές κατασκευές, καθώς και στην αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και κάθε μορφής ρυθμίσεων από τους κατοίκους επαγγελματίες και αγρότες των πληγέντων περιοχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Loading