22 Μητροπολίτες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Κοινή επιστολή συνέγραψαν 22 μητροπολίτες της Μακεδονίας μέσω της οποίας ζητούν από την ελληνική Βουλή να μην επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ παράλληλα αφήνουν αιχμές κατά του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και εκφράζουν την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της πΓΔΜ.

propoli

Οι μητροπολίτες αναφέρουν συγκεκριμένα, πως «δεν μπορούν να πιστέψουν, ότι οι βουλευτές, ιδίως αυτοί που εκπροσωπούν τη Μακεδονία, θα αμαυρώσουν το όνομά τους για πάντα στηρίζοντας τη Συμφωνία».

Παράλληλα υπογραμμίζουν πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ αποδεικνύουν την συνέχιση των αλυτρωτικών βλέψεων που υπάρχουν από τη γείτονα και καταγγέλλουν πως οι Πρέσπες είναι «αντίθετες στην ιστορική αλήθεια για την ιστορία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας».

Εξάλλου, επιρρίπτουν ευθύνες στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι έκθετοι μετά από τις δηλώσεις του Ζάεφ, ενώ διατυπώνουν την στήριξή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις όσον αφορά τις Πρέσπες επικρίνοντας όσους έχουν αποδώσει τα συλλαλητήρια σε υποκίνηση της φασιστικής ακροδεξιάς».

«Είναι φασιστικό να υπερασπίζεται κανείς την πατρίδα του και τα συμφέροντά της;» αναρωτιούνται στην κατακλείδα της επιστολής.

Τέλος, αφήνουν αιχμές και για τον Ιερώνυμο, διότι όπως αναφέρουν «η αναγνώριση του αυτοκέφαλου Εκκλησίας της «Μακεδονίας» όχι μόνο δεν θα αποτελέσει τη βάση για ειρηνική συμβίωση και συμπόρευση του ελληνικού λαού και του λαού της γειτονικής χώρας αλλά αντίθετα θα αποτελέσει μόνιμη εστία καλλιέργειας αλυτρωτισμού και εχθρότητος»

Loading