“Επιστρέφουμε στους πολίτες αυτά που τους πήραμε”

“Επιστρέφουμε στους πολίτες αυτά που τους πήραμε”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Η ενίσχυση της μεσαίας τάξης αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη σε εφορία κι ασφαλιστικά ταμεία που έρχεται σήμερα Δευτέρα στη Βουλή.

Από το Μαξίμου επισημαίνουν με νόημα πως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφού χρεοκόπησαν τη χώρα το 2010, έκτοτε έλαβαν μέτρα ύψους 62 δισ. ευρώ χωρίς να επιστρέψουν έστω κι ένα ευρώ στην ελληνική κοινωνία.

Αντιθέτως, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ελήφθησαν περίπου δέκα δισ. ευρώ επιπρόσθετα μέτρα, αλλά επιστράφηκαν στους πολίτες τα τέσσερα δισ., ενώ ήδη έχουν αρχίσει να κλείνουν σημαντικές πληγές.

Θυμίζουν, εξάλλου, τους δύο εκατομμύρια ανασφάλιστους που απόκτησαν πρόσβαση στο ΕΣΥ, την επιστροφή των αναδρομικών σε χιλιάδες συμπολίτες μας, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου.

Κυβερνητικοί κύκλοι παραδέχονται ότι δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν όλους τους φόρους που επέβαλε η ΝΔ, όπως φυσικά και τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος φέρει την υπογραφή και του σημερινού πρόεδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση και ήδη στον προϋπολογισμό του 2019 έχουν συμπεριληφθεί τέτοιες προβλέψεις.

Όπως κι αν έχει, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νομοθετικό μαραθώνιο μέχρι τις ευρωεκλογές προκειμένου να μειωθεί η διαφορά που χωρίζει το ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις.

Στις υπό ψήφιση ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται και η προστασία των συντάξεων χηρείας που βρίσκονταν στον αέρα εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου.

Άλλη μία ψήφος

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Γιώργο Χουλιαράκη, για το νέο οικονομικό πακέτο που θα έλθει σύντομα στη Βουλή και θα περιλαμβάνει ως επί το πλείστον φοροελαφρύνσεις.

Παραλλήλως, γίνεται η επεξεργασία νομοσχεδίου που θα μειώνει τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, η υπουργοποίηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου, προσφέρει μία ακόμα ψήφο στην κυβέρνηση στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ διασφαλίζει την κυβερνητική πλειοψηφία ακόμα και στην περίπτωση εκλογής στην Ευρωβουλή της Έλενα Κουντουρά, που θεωρείται πολύ πιθανή, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες πιθανότητες για τον Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος μάλλον θα παραμείνει στη Βουλή.

 

 

 

 

 

Loading