«Επιτομή του ενδοτισμού η εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ»

«Επιτομή του ενδοτισμού η εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ»

Για «καινοφανή στάση» η οποία πυροδοτεί τα «παρατράγουδα» που συμβαίνουν στο κοινοβούλιο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης, Μάκης Βορίδης.

«Είναι προφανές ότι είμαστε σε μια κατάσταση κοινοβουλευτικής παρακμής, η οποία υποβαθμίζει το ήθος και την ποιότητα του διαλόγου, και το πως θα έπρεπε να διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση στο κοινοβούλιο. Για τον τρόπο με τον οποίον εκφράζεται και μιλάει φέρει την ευθύνη ο κάθε βουλευτής, το ύφος εδώ δεν είναι το σημαντικό. Εκείνο που έχει πολιτική σημασία, είναι η θεμελιακή απόφαση του κυρίου Τσίπρα, η οποία είναι πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα και η οποία συνοψίζεται στο εξής: ‘θα έχω 145 βουλευτές, δηλαδή θα είμαι κοινοβουλευτική μειοψηφία, και θα συνεχίσω να κυβερνώ, γιατί ζήτησα την εμπιστοσύνη της βουλής και την πήρα με 151, βρίσκοντας και 6 προθύμους βουλευτές οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα κόμματα ή είναι ανεξάρτητοι. Τώρα θα πρέπει για να περνάω νομοσχέδια να βρίσκω κάθε φορά τη πλειοψηφία’», εκτίμησε σε σχέση με το κοινοβουλευτικό γίγνεσθαι.

Παράλληλα, τόνισε σε σχέση με το επεισόδιο με την «γκαζόζα» και τις δηλώσεις της Μεγαλοοικονόμου, ότι «τα παρατράγουδα ξεκινάνε από τη καινοφανή αυτή στάση του Τσίπρα». «Έχουνε τώρα και όλοι αυτοί μια εξής οπτική: ‘ότι σε λίγο έρχονται εκλογές και επομένως ο πρωθυπουργός είναι πια εκβιαζόμενος’, από ανθρώπους οι οποίοι, δεν συνδέονται εκλογικά μαζί του, δεν ανήκουν στον ίδιο ιδεοπολιτικό χώρο ώστε να πεις ότι υπηρετούν το ίδιο προγραμματικό σχέδιο, έχουνε συμπορευτεί μαζί του στη βάση πολιτικής συναλλαγής, ‘πάρε ένα υπουργείο, μείνε λίγο ακόμα’. Άρα βρισκόμαστε κανονικά στη κατάσταση απολύτου χάους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι «αυτοί που φαιδροποιούν με αυτόν τον τρόπο τον κοινοβουλευτισμό, προέρχονται από τα αντισυστημικά κόμματα κατ’ εξοχήν. Δηλαδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι που τους βλέπουμε να φέρονται με αυτόν τον τρόπο υποτίθεται μπήκαν ως γεννήματα της κρίσης, και οι ΑΝΕΛ που γίνεται όλη η ιστορία, και η Ένωση Κεντρώων, έχουν μπει οι βουλευτές τους, αυτούς που βλέπουμε να πρωταγωνιστούν σε αυτά τα επεισόδια, η κυρία Μεγαλοοικονόμου, ο κύριος Φωκάς, ο κύριος Παπαχριστόπουλος, δεν ανήκουν στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Καμιά φορά πρέπει να ξέρουμε τι ψηφίζουμε γιατί καταλήγουμε σε αυτά τα πράγματα».

Ο Μ. Βορίδης, ωστόσο ξεκαθάρισε πως «μπορεί κάποιοι να λένε ότι πήρε την εμπιστοσύνη της βουλής όλα καλά. Ωστόσο δεν είναι όλα καλά αν αρχίζεις και κατασκευάζεις αλλαγές του κανονισμού της Βουλής για να αρχίζεις να διευθετείς το ένα και το άλλο».

Όσον αφορά την εκλογική ανανέωση στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ότι «τους λεγόμενους γόνους πάντως κάποιοι τους ψηφίζουν. Θέλω να πω ότι εν τέλει αυτό είναι ένα ζήτημα του πως στέκεται ο ψηφοφόρος απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, και δεύτερον, δεν είναι ότι δεν υπάρχουν προτάσεις ανανέωσης τουλάχιστον στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Σε όλα τα ψηφοδέλτια υπάρχει μία ανανέωση της τάξης του 50%-60% κάθε φορά που υπάρχουν εκλογές. Όπως επίσης, αν δείτε, στη Νέα Δημοκρατία από το 2007 έως το 2019 μέσα σε μια δεκαετία, η ανανέωση η κοινοβουλευτική υπερβαίνει το 80%.

Για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης

Από την άλλη πλευρά, ερωτηθείς σε σχέση τα πιθανά αποτελέσματα της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, ο Μ. Βορίδης, σχολίασε εν συνόλω σε σχέση με την άσκηση της εξωτερική πολιτικής της κυβέρνησης ότι «μετά από αυτό το οποίο κάνανε με το Σκοπιανό, έχουμε δείγμα γραφής για την αντίληψη που έχει για την εξωτερική πολιτική ο κύριος Τσίπρας και το κόμμα του, και η κυβέρνησή του. Δηλαδή αποτελούν επιτομή του ενδοτισμού και της υποχωρητικότητας και μάλιστα, αυτό περιεγράφηκε πολύ ωραία σε μια τοποθέτηση του κυρίου Σαμαρά, ο οποίος βγαίνει και λέει: ‘ακούμε προς τα Σκόπια, επειδή είναι μικροί και αδύναμοι, πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις γιατί δεν έχει νόημα, δε μας απειλούν και άρα πρέπει να δείχνουμε μεγαθυμία, σε μια μικρή και αδύναμη χώρα.  Άρα λοιπόν υποχωρούμε στα δικά μας προς τους αδυνάμους. Αλλά και στην Τουρκία, επειδή είναι μεγάλη και ισχυρή χώρα, και εγκυμονεί η σύγκρουση μαζί με τους κινδύνους, δεν πρέπει να είμαστε υποχωρητικοί ή κατευναστικοί. Άρα μεγάλη μικρή χώρα πρέπει να είμαστε ενδοτικοί’».

Loading

Play