Του Γιάννη Συμεωνίδη
Είναι σαφής η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει την ατζέντα, με αφορμή την επιδότηση ενοικίου, το νέο κοινωνικό κράτος που οικοδομείται και τους θετικούς οικονομικούς δείκτες, και να την απομακρύνει από τον Παύλο Πολάκη, το δάνειό του και το φαύλο κύκλο που προκαλείται κι από την εμμονή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να ανακυκλώνει τη συζήτηση γύρω από το όνομά του.
Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, επιβεβαίωσε τον εκνευρισμό του με τον κ. Πολάκη και κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη και την παράκλησή του η κυβέρνηση να ασχολείται με τα ουσιαστικά ζητήματα κι όχι με αυτά που έχουν επιλέξει να προτάσσουν όσοι απογοητεύτηκαν με το ότι δεν ήλθε τέταρτο μνημόνιο.
Στο Μαξίμου, άλλωστε, φοβούνται τις διεθνείς παρενέργειες της υπόθεσης Πολάκη σε μια εποχή όπου η χώρα μας δεν έχει επιστρέψει ακόμα ουσιαστικώς στις αγορές και που ο μεταρρυθμιστικός οίστρος έχει διακοπεί, ενώ και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τα επικοινωνιακά σόου του υπουργού.
“Καμία συνωμοσία Τσίπρα-Παπανδρέου”
Στο μεταξύ, κύκλοι προσκείμενοι στον Γιώργο Παπανδρέου υπογραμμίζουν στο Politik πως δεν υπάρχει κάποια συνωμοσία του πρώην πρωθυπουργού με τον κ. Τσίπρα και πως θα στηρίξει το ΚΙΝΑΛ μέχρι τις εκλογές, αλλά από εκεί και πέρα όλα θα εξαρτηθούν από τις μετεκλογικές συμμαχίες του φορέα, τις οποίες ο κ. Παπανδρέου θα ήθελε να είναι αριστερόστροφες.
Σημειώνουν, μάλιστα, με νόημα πως ακόμα κι αν προεκλογικώς διαλυθεί το ΚΙΔΗΣΟ θα συσταθεί ξανά μετά από τις κάλπες αν γίνουν πράξη σενάρια συναλλαγής της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
“Τώρα στην ουσία λειτουργούν διάφορες παπανδρεϊκές λέσχες, αφού το ΚΙΔΗΣΟ είναι ανενεργό, οι οποίες στηρίζουν και διάφορες αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες, όπως του Παύλου Γερουλάνου στην Αθήνα και του Σπύρου Βούγια στη Θεσσαλονίκη”, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες πάντως δεν θεωρούν πως οι προσχωρήσεις αρκετών στελεχών του ΚΙΝΑΛ στο ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση έχουν αποψιλώσει τη Χαριλάου Τρικούπη.
Παραδέχονται, ωστόσο, ότι λειτουργούν δύο πόλοι στο κόμμα, με την τάση που βλέπει θετικώς μια στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ να υπερτερεί σε δυνάμεις. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν αποκλείουν καθόλου μια μετεκλογική διάσπαση του ΚΙΝΑΛ.