Επιχείρηση «χαμηλά η μπάλα» από τον Μητσοτάκη

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Σε εξέλιξη βρίσκεται στη ΝΔ η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να κρατήσει «χαμηλά τη μπάλα» και να τραβήξει το αυτί όσων στελεχών του κόμματος βιάζονται να μιλήσουν για «θρίαμβο» στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

propoli

Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβάζει, μελετά, αλλά δεν παρασέρνεται από τις δημοσκοπήσεις. Για αυτό και καλεί τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και τους στενούς του συνεργάτες να μην προεξοφλούν το εκλογικό αποτέλεσμα. «Η κάλπη είναι άδεια στις 7 Ιουλίου και πρέπει να ξαναγεμίσει από την αρχή» είναι η χαρακτηριστική του αναφορά. Απολύτως  ξεκάθαρη και η προειδοποίησή του προς όσους βιάστηκαν να… ράψουν υπουργικά κοστούμια, ζητώντας από τον κομματικό μηχανισμό να φορέσουν όλοι και όλες… στολή εργασίας προκειμένου να δουλέψουν πάρα πολύ σκληρά και σεμνά για να πείσουν τους πολίτες που δεν ψήφισαν ΝΔ στις 26 Μαΐου ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση αξίζει την εμπιστοσύνη τους.

«Για μένα η πιο σημαντική δημοσκόπηση είναι αυτή που κάνω κάθε φορά που βρίσκομαι σε περιοδεία. Αυτό έλεγα και πριν από τις ευρωεκλογές, όταν οι δημοσκοπήσεις έβγαζαν τα δικά τους ευρήματα. Εγώ ήμουν σίγουρος ότι θα πετυχαίναμε μια μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές, γιατί το έβλεπα από τον κόσμο με τον οποίο συνομιλούσα» σημείωσε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης.

Προτεραιότητα η κατάργηση της απλής αναλογικής

Μέσα από την ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε και το μήνυμα πως την επομένη των εκλογών η χώρα θα κυβερνηθεί «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο». Το μεγάλο ζητούμενο για τον ίδιο είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής και η αντικατάστασή της από ένα άλλον «το οποίο θα εξασφαλίζει αναλογικότητα, αλλά και κυβερνησιμότητα» στη χώρα.

Όσον αφορά στις φοροελαφρύνσεις, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι δεν θα ισχύσουν τελικά και πως ενδέχεται να δημιουργήσουν «τρύπα» στα οικονομικά, ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής. Εξήγησε πως πρωταρχικός του στόχος είναι η εξισορρόπηση της μείωσης φόρων με στοχευμένες μειώσεις δαπανών. Κατά δεύτερον εξήγγειλε πως έχει στοχευμένο κυβερνητικό σχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Τρίτον, όπως παρατήρησε, η ίδια η μείωση των φορολογικών συντελεστών δημιουργεί μία τέτοια αναπτυξιακή δυναμική σε συνδυασμό, όχι μόνη της, με όλα τα υπόλοιπα μέτρα, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά.

«Άλλα τα έσοδα με ανάπτυξη 2% και άλλα τα έσοδα με ανάπτυξη 4%. Για εμάς η διαφορά αυτή προέρχεται πρωτίστως από τις ιδιωτικές επενδύσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε. Και εμείς σκοπεύουμε να τις καταστήσουμε τον κεντρικό πυλώνα της πολιτικής. Νέες επενδύσεις για πολλές καλές θέσεις εργασίας, νέες επενδύσεις φυσικά και για περισσότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Loading