Ερώτηση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή για το μνημείο Μπελογιάννη στην Πολωνία

Με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της καταστροφής του μνημείου του Νίκου Μπελογιάννη από τις πολωνικές αρχές.

propoli

«Σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια προχώρησαν οι πολωνικές αρχές, αφαιρώντας και καταστρέφοντας το μνημείο του κομμουνιστή ήρωα, Νίκου Μπελογιάννη, στην πόλη του Βρότσλαβ, με βάση τον αντικομμουνιστικό νόμο που υπαγορεύει «τη διάδοση του κομμουνισμού ή άλλων ολοκληρωτικών καθεστώτων με τις ονομασίες κτιρίων, συγκροτημάτων και εξοπλισμών κοινής ωφέλειας». Είχε προηγηθεί η απαράδεκτη απομάκρυνση επιγραφής του μνημείου για τους τραυματίες μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που συνιστούν προσβολή στους ηρωικούς αγώνες του ελληνικού λαού και τη μνήμη χιλιάδων αγωνιστών και των απογόνων τους» ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.

Και πρόσθεσε ότι «οι προκλητικές αυτές ενέργειες ενθαρρύνονται από την ΕΕ κι εντάσσονται στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της, όπως και των αστικών κυβερνήσεων των κρατών – μελών. Επιχειρείται η αμαύρωση στη συνείδηση των εργαζομένων των κατακτήσεων του σοσιαλισμού, με την προώθηση κι εφαρμογή αντικομμουνιστικών νόμων σε πολλές πρώην σοσιαλιστικές χώρες, με την ανιστόρητη εξίσωση του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού, ο οποίος θρέφεται από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα».

Και η ερώτηση έχει ως εξής: «Με βάση τα παραπάνω, πως τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις απαράδεκτες αντικομμουνιστικές βεβηλώσεις μνημείων στην Πολωνία που τροφοδοτούνται από την ίδια την πολιτική της;».

Loading