Ευχαριστίες Μογκερίνι σε Κοτζιά για το ρόλο του στη συμφωνία με τα Σκόπια

Ευχαριστίες Μογκερίνι σε Κοτζιά για το ρόλο του στη συμφωνία με τα Σκόπια

Με θετικά σχόλια υποδέχθηκε η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι τη συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ χθες (Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018) στο Λουξεμβούργο, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η Φ. Μογκερίνι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παρενέβη στη συζήτηση για να ευχαριστήσει προσωπικά τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, για το ρόλο του στην επίτευξη συμφωνίας για το όνομα. Η Φ. Μογκερίνι αναφέρθηκε στο κουράγιο, την αποφασιστικότητα και το όραμα του Έλληνα υπουργού και τόνισε ότι η συμφωνία είναι σημαντική όχι μόνο για την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και πέραν αυτής.

Εξάλλου, σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρόγευμα εργασίας των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με την Αλβανία, μετά από πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σκοπός της συνάντησης, στην οποία παρών ήταν ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, ήταν να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς την Αλβανία και να αναγνωριστούν σε κάποιο βαθμό οι προσπάθειες της χώρας σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Σε γενικές γραμμές, στη συνάντηση έγινε μια θετική αποτίμηση για το ρόλο της Αλβανίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ –από την πλευρά του– ο Ντ. Μπουσάτι υπερθεμάτισε για τους λόγους που πρέπει να δοθεί μια καθαρή ευρωπαϊκή προοπτική στη χώρα του.

Η Φ. Μογκερίνι και τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ στήριξαν την ανάγκη έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, εντούτοις διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Γαλλία και η Ολλανδία εξακολουθούν να διατηρούν κάποιες ενστάσεις.

Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα είχε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορούσε τη συνεργασία και την ασφάλεια και την αμυντική συνεργασία με το ΝΑΤΟ, παρουσία του γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Το δεύτερο σκέλος αφορούσε στη συζήτηση για την πορεία εφαρμογής της παγκόσμιας στρατηγικής, τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO).

Το Συμβούλιο ενέκρινε ένα κοινό σύνολο κανόνων διακυβέρνησης για τα σχέδια στο πλαίσιο της PESCO. Η σειρά των δεσμεύσεων που ανέλαβαν τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο PESCO αναμένεται να καθοριστεί μέσω σύστασης του Συμβουλίου, κατ’ αρχάς τον Ιούλιο του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play