Εύσημα από το Γάλλο πρέσβη για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

Με θετικά σχόλια αναφέρθηκε ο πρέσβης της Γαλλίας, Κριστόφ Σαντεπί, στην προσπάθεια της χώρας, μέσω του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για μεταρρύθμιση του Δημοσίου, ιδιαίτερα για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, μέσω της επιλογής των ανώτατων και ανώτερων στελεχών με αξιοκρατικά κριτήρια.

propoli

«Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη βελτίωση του διοικητικού μηχανισμού της. Οι στόχοι της χώρας στο πρόγραμμα “Δημόσιο 2020” είναι φιλόδοξοι και η υλοποίησή τους αποτελεί προϋπόθεση, ώστε η Ελλάδα να ξαναβρεί την κανονικότητά της» τόνισε ο Γάλλος πρέσβης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.

Όσον αφορά την εν εξελίξει επιλογή γενικών γραμματέων των υπουργείων με βάση αντικειμενικά προσόντα, ο κ. Σαντεπί έκανε λόγο για μία «πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για την ελληνική δημόσια διοίκηση» και πρόσθεσε πως «αυτός ο φάκελος που διαχειρίζεται η υπουργός είναι όχι μόνο σημαντικός, αλλά και αυτό που λέμε στα γαλλικά belle ouvrage (καλή δουλειά)».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκαν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των ανώτερων στελεχών της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και της αντίστοιχης γαλλικής École Nationale d’ Administration (ENA).

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την εισαγωγή στην καινοτομία στη δημόσια διοίκηση και θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 15 Ιουνίου και το δεύτερο σχετίζεται με τη στρατηγική επικοινωνίας και σχέσεων με τα ΜΜΕ σε καταστάσεις κρίσεων και θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου. Αμφότερα θα διεξαχθούν στην έδρα της ΕΝΑ στο Παρίσι και οι συμμετέχοντες (5 και 12 άτομα, αντίστοιχα) θα επιλεγούν με κλήρωση.

«Στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είμαστε πεπεισμένοι ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν δείγματα γραφής και ουσιαστικές κινήσεις στην πανεθνική προσπάθεια για ένα άλλο κράτος. Ένα κράτος που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και θα στέκεται στο πλευρό του πολίτη. Ένα κράτος που το είχαμε διαχρονικά ανάγκη και είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να το έχουμε» επισήμανε, από την πλευρά της, η κ. Γεροβασίλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading