INTIME

Ζάεφ: “Δεν μπορούν να αρνηθούν τη Μακεδονική μας ταυτότητα”

Μιλώντας ενώπιον του σκοπιανού Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ κατά την επανέναρξη της συνεδρίασης ύστερα από πολύωρη διακοπή λόγω παραίτησης βουλευτή του κόμματος, δεν απέφυγε για ακόμη μια φορά τις δηλώσεις που πυροδοτούν το κλίμα.

propoli

“Υπάρχει κρυστάλλινη και κατηγορηματική επιβεβαίωση της μακεδονικής ταυτότητας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας αρνηθεί πλέον το δικαίωμα μας στην αυτοδιάθεση” τόνισε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε πως “η μακεδονική γλώσσα χρησιμοποιείται σε όλους τους θεσμούς: στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αγαπητοί βουλευτές η συνταγματική τροποποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί με πλειοψηφία 2/3. Ολόκληρος ο δημοκρατικός κόσμος έστειλε μήνυμα ότι αυτή η συμφωνία είναι βήμα βγαλμένο από το παρελθόν μας κι ανοίγει την πόρτα για το μέλλον μας”.

Να σημειωθεί ότι λίγο μετά την έναρξη της, η τρίτη και τελευταία συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, διεκόπη για το απόγευμα της Τετάρτης, πριν καλά – καλά το θέμα μπει στην ουσία του, καθώς όπως ανακοινώθηκε στο σώμα, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Τόμισλαβ Τούντεβ παραιτήθηκε από βουλευτής.

Επί της ουσίας πρόκειται για τον συντονιστή της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών. Η εξέλιξη αυτή, ίσως πάει κάποιες ώρες πίσω την διαδικασία της ψηφοφορίας που αναμένεται μέχρι και την Παρασκευή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μέχρι τώρα ΜΜΕ της πΓΔΜ επισημαίνουν ότι η παραίτηση Τούντεβ έγινε προκειμένου να αναλάβει επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ από το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ διαρρέεται ότι η πλειοψηφία των 80 βουλευτών παραμένει.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες νέος συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος θα αναλάβει ο Γιόβαν Μιτσέδσκι, που μέχρι σήμερα διατελούσε αναπληρωτής του Τούντεβ, ενώ την θέση του ως βουλευτής θα καταλάβει ο αιγυπτιακής καταγωγής Ρουμπίν Ζεμόν.

Παρά το τσουχτερό κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες έξω από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες πολίτες που διαμαρτύρονται για τις επικείμενες αλλαγές στο σύνταγμα που επί της ουσίας θα επικυρώσουν και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μιτσκόφσκι, ο οποίος προχώρησε και σε δηλώσεις.

«Δεν θα συμμετάσχουμε στη διαδικασία για να μην της δώσουμε νομιμοποίηση, καθώς οι συνταγματικές αλλαγές είναι επιζήμιες και αλλάζουν την ταυτότητα. Όλοι ξέρουν ότι η αλλαγή δεν πραγματοποείται με δημοκρατικό τρόπο, αλλά με εκβιασμούς. Αυτή είναι η τελευταία πράξη σε αυτήν την ντροπιαστική διαδικασία στην οποία η Μακεδονία έχει οδηγηθεί από τον Ζαεφ και την κυβερνητική πλειοψηφία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Loading