Ζάεφ: «Η “Μακεδονία” έχει λόγο να γιορτάζει»

Παρά το μποϊκοτάζ το οποίο έκαναν καλλιτέχνες, τραγουδιστές και συγκροτήματα στις δεκαπέντε γιορτές που ετοίμασε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και πραγματοποιήθηκαν χθες στην πΓΔΜ στα πλαίσια της πρόσκλησης για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας θέλησε να δώσει πανηγυρικό τόνο.

propoli

Στη δήλωσή του μάλιστα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης των Σκοπίων, ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρονταν συνέχεια στη χώρα του χρησιμοποιώντας τον όρο «Μακεδονία» τονίζοντας ότι έχει πολλούς λόγους  για να γιορτάσει, καθώς όπως τόνισε «πραγματοποιούμε τους κοινούς στρατηγικούς μας στόχους, τα κοινά μας όνειρα και τις κοινές μας ελπίδες».

Επίσης στην προσπάθειά του να φανεί ενωτικός ενόψει του δημοψηφίσματος για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ζ. Ζάεφ, μιλώντας από την γιορτή της Μπίτολα όπου παραβρέθηκε χαρακτήρισε τις δεκαπέντε φιέστες «ως πρόσκληση για ενότητα, με όλες τις πολιτικές διαφορές μας, για τους στρατηγικούς στόχους της χώρας, την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

“Ας αφήσουμε τα μίση”

«Αυτό που πέτυχε η χώρα μας σε ένα χρόνο είναι επιτυχία όλων μας. Έχουμε λόγους για να πανηγυρίζουμε και να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ και πρόσθεσε: «Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες: Σήμερα τα πράγματα που μας χωρίζουν δεν είναι τόσο δυνατά, όσο τα πράγματα που μας ενώνουν. Και αυτά είναι η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και η πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Αυτές είναι οι δυνάμεις που θα μας ανοίξουν το δρόμο για το μέλλον».

Και κατέληξε λέγοντας πως «η «Μακεδονία» είναι μια ελεύθερη χώρα. Κάθε πολίτης αποφασίζεις μόνος του τη θέση του. Καλώ εσάς και την αντιπολίτευση: Ας αποφασίσουμε για το μέλλον της. Ας σταματήσουμε τα μίση».

Από την άλλη πλευρά βέβαια το εθνικιστικό κόμμα του VMRO – DPMNE δεν δείχνει διατεθειμένο να αφουγκραστεί αυτό το κλίμα ενότητας που προσπαθεί να περάσει ο Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι «η «Μακεδονία» δεν χρειάζεται γιορτές, αλλά μια απολογία από τη κυβέρνηση για τη συνθηκολόγηση».

Ζάεφ: «Η «Μακεδονία» έχει πολλούς λόγους να πανηγυρίζει»

Loading