Ζάεφ: «Τουριστικές μόνο οι βλέψεις προς την Ελλάδα»

Ζάεφ: «Τουριστικές μόνο οι βλέψεις προς την Ελλάδα»

Στις 23 ή 30 Σεπτεμβρίου και εναλλακτικά στις 7 Οκτωβρίου του 2018 θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος του γειτονικού κρατιδίου, όπως γνωστοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και τον Φάνη Παπαθανασίου.

Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα θα είναι: «είστε υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας;», με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να δηλώνει πεπεισμένος ότι οι συμπατριώτες του θα αποδεχθούν με την ψήφο τους τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης έστειλε μήνυμα στους Πάνο Καμμένο και Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας πως και οι δυο πρέπει να γνωρίζουν ότι «αποκτήσαμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ότι αυτό θα γίνει με συνταγματικές τροποποιήσεις και ότι ταυτόχρονα δεν θίγει την ιδιαιτερότητα του Βόρειου τμήματος της Ελλάδας».

«Σεβόμαστε την ελληνική κληρονομιά»

Όπως εξήγησε: «Το άρθρο 7, παράγραφος 2 και 3 διαχωρίζει με σαφήνεια το ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας από το δικό μας και από αυτήν την άποψη εκφράζουμε απόλυτο σεβασμό προς την ελληνική κληρονομιά προς εκείνους που νιώθουν Έλληνες Μακεδόνες. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό. Εμείς αυτό το σεβόμαστε και θέλουμε σε αυτή την βάση να οικοδομήσουμε την φιλία μας». Και πρόσθεσε: «Οι βλέψεις προς την Ελλάδα είναι μόνο τουριστικές, φιλικές».

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών την περιέγραψε ως «συμφωνία φιλίας». «Η Ελλάδα πρέπει να είναι περήφανη. Και εγώ είμαι περήφανος όταν έχω μια τέτοια συμφωνία. Είναι μια συμφωνία φιλίας. Είμαι πεπεισμένος πως όλοι οι ηγέτες στην Ελλάδα, όχι μόνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να βλέπουν την θετική πλευρά. Το ποτήρι το βλέπουμε μισοάδειο ή μισογεμάτο. Ας δούμε ότι είναι μισογεμάτο, για να μπορούμε να δώσουμε στους πολίτες μας κάποιο νερό, οι οποίοι μέχρι τώρα με αυτό το πρόβλημα αντιμετώπιζαν εμπόδια στη συνεργασία τους» σημείωσε.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η συνταγματική αναθεώρηση

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας από την πλευρά των Σκοπίων, εκτίμησε ότι μετά το δημοψήφισμα θα χρειαστούν τρεις μήνες για να γίνουν οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές. Στόχος του, όπως εξήγησε, είναι η συνταγματική αναθεώρηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. «Αν γίνει νωρίτερα ακόμη καλύτερα. Μάλιστα θέλουμε να το τελειώσουμε πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς γι’ αυτό το λόγο αφήνουμε τρεις μήνες σύμφωνα με το σύνταγμά μας και τη νομοθεσία. Χρειάζονται περίπου 100 ήμερες. Για αυτό λέμε για τις 15 Ιανουαρίου. Με το επιτυχές δημοψήφισμα είμαι πεπεισμένος ότι όλοι στο Κοινοβούλιο θα ακούσουν αυτό που ο λαός θα πει στο δημοψήφισμα και ανάλογα θα ψηφίσουν».

Loading