Ζήτησε από τους Σοσιαλιστές συμμαχία κατά του Βέμπερ

Ζήτησε από τους Σοσιαλιστές συμμαχία κατά του Βέμπερ

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Κατά την παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES (Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές) ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη άνοδο της ακροδεξιάς.

Ακολουθούν βασικά σημεία της παρέμβασης του πρωθυπουργού:

1. «Στην πιθανότητα μετεκλογικής συμμαχίας του ΕΛΚ με την ακροδεξιά θα πρέπει να απαντήσουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης με τη δική μας στρατηγική σύγκλισης ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό που τροφοδοτούν την ακροδεξιά.

2. Την επόμενη ημέρα θα πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουμε ότι έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουμε την εκλογή του ακραίως νεοφιλελεύθερου κι ακραίως δεξιού Βαυαρού πολιτικού Μάνφρεντ Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν. Μία τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε κι επισήμως τη συνεργασία της Δεξιάς με την ακροδεξιά κι αυτό θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης.

3. Ο πολιτικός μας προσανατολισμός δεν μπορεί παρά να είναι σαφής απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές της λιτότητας που γεννούν τις ανισότητες και θρέφουν την ακροδεξιά. Την ίδια ώρα, όμως, δεν μπορεί παρά να είναι σαφής και σε ό,τι αφορά τις πράσινες πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η πιο ελπιδοφόρα είδηση τις τελευταίες ημέρες ήταν οι κινητοποιήσεις των νέων για την κλιματική αλλαγή.

4. Η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ μία ευρεία προοδευτική συμμαχία για να υπερασπιστεί τις ιδρυτικές της αξίες, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής απέναντι στον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό.

5. Η αντίθεσή μας στον εθνικισμό και η προτεραιότητά μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να πάρουν σάρκα κι οστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Η άρνηση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά από τα όσα πετύχαμε με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, θα ήταν
απόφαση υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού
και σε βάρος της πολιτικής της προόδου, της ειρήνης και της φιλίας των
λαών».

Loading

Play