Ημέρα της κρίσης η 11η Ιουλίου για ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Η 11η Ιουλίου είναι η ημέρα της κρίσης για ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς δεν αποκλείεται να αποκαλύψει ακόμα και το χρόνο των εκλογών, δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανό τη συγκεκριμένη ημερομηνία να μπουν οι υπογραφές στο πολιτικό διαζύγιο των Αλέξη Τσίπρα-Πάνου Καμμένου μετά από 3,5 χρόνια κοινής πορείας, οδηγώντας στην πτώση της κυβέρνησης.

Και αυτό γιατί τότε είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια της οποίας η βορειοατλαντική συμμαχία θα υποδεχθεί τα Σκόπια ως «Βόρεια Μακεδονία» προκειμένου να ξεκινήσει τις διαδικασίες ένταξης του γειτονικού κρατιδίου στο διεθνή οργανισμό.

Στο τραπέζι της Συνόδου την Ελλάδα θα πρέπει να εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν ψηφίζει τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ μέσω της οποίας η κυβέρνηση άνοιξε στα Σκόπια την πόρτα ένταξης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Εφόσον, λοιπόν, ο Πάνος Καμμένος συμμετάσχει κανονικά θα σημαίνει ότι αναγνωρίζει τα Σκόπια ως «Βόρεια Μακεδονία», εξέλιξη που θα οδηγήσει στην εξαέρωση των ΑΝΕΛ ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται έντονα από την επομένη του κυβερνητικού σόου στις Πρέσπες, μιας και θα αποδειχθεί για πολλοστή φορά πολιτικά αναξιόπιστος. Εάν όμως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιμείνει στη θέση του και αρνηθεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, τότε θα αντικατασταθεί από τον υφυπουργό του Φώτη Κουβέλη και στην ουσία θα έχει θέσει εαυτόν εκτός κυβέρνησης οδηγώντας τους δυο συγκυβερνήτες στην οριστική ρήξη.

Η ώρα της αλήθειας για τον Πάνο Καμμένο

Αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση θα σημάνει απώλεια της δεδηλωμένης για τον Αλέξη Τσίπρα, μιας και αυτήν τη φορά ο Πάνος Καμμένος δεν θα έχει την πολυτέλεια να επαναλάβει τις πολιτικές ακροβασίες του στυλ: «Δεν αναγνωρίζουμε τη συμφωνία, στηρίζουμε όμως την κυβέρνηση». Πρακτικά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πάψει να διαθέτει 151 έδρες και εφόσον δεν βρεθούν «πρόθυμοι» από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών ή από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για να βάλουν… πλάτη στο Μέγαρο Μαξίμου, τότε μοιραία θα προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές στην «καρδιά» του Αυγούστου.

Μετρούν τα… κουκιά στο Μέγαρο Μαξίμου

Το συγκεκριμένο σενάριο ακούγεται και γράφεται έντονα τις τελευταίες ημέρες στα δημοσιογραφικά γραφεία, αποκαλύπτοντας τη διαρκή ένταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία δεν λέει να κοπάσει, αλλά και ότι το γυαλί στη σχέση τους έχει ραγίσει…

Υπό αυτές τις συνθήκες οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι καθοριστικές αφού οι ΑΝΕΛ θα επιχειρήσουν να βάλουν φρένο στην αποσύνθεση των τελευταίων εβδομάδων, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσουν να… ξαναμετρήσουν τα κουκιά έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους τουλάχιστον πέντε πολιτικές μεταγραφές, απόρροια της διαφαινόμενης διάσπασης του ΚΙΝΑΛ.

Loading