ΗΠΑ: «Στο ΝΑΤΟ στα μέσα του 2020 η Βόρεια Μακεδονία»

Την εκτίμησή του ότι η «Βόρεια Μακεδονία» θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στα μέσα του 2020, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Δυτικών Βαλκανίων, Μάθιου Πάλμερ, σε συνέντευξή του στο Σαράγεβο της Βοσνίας.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό, τότε αναμένεται να έχει εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να την υπονομεύσει.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, «η απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων να αλλάξει το όνομα της χώρας σε Δημοκρατία της “Βόρειας Μακεδονίας” ήρε ένα μεγάλο εμπόδιο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που η Δύση πιστεύει ότι θα βοηθήσει να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να μην πιστεύουμε ότι η “Βόρεια Μακεδονία” θα γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ σε 18 μήνες από τώρα».

«Η σημαντικότερη εξέλιξη»

«Πρόκειται για έναν απολύτως ρεαλιστικό στόχο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πάλμερ. Παράλληλα, αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, έκανε λόγο για «τη σημαντικότερη θετική εξέλιξη» στις προσπάθειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Τέλος, υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη προσκαλέσει τα Σκόπια να ενταχθούν στο Σύμφωνο και είπε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα μετά την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών.

Loading