Η βεβαιότητα για τις συντάξεις έγινε “μεγάλη μάχη”!

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Θυμάστε τη μεγάλη κυβερνητική αισιοδοξία ότι οι συντάξεις δεν πρόκειται να περικοπούν την 1η Ιανουαρίου;

propoli

Ξεχάστε την!

Τώρα το νέο αφήγημα του Μαξίμου θέλει την κυβέρνηση και προσωπικώς τον Αλέξη Τσίπρα να δίνουν μεγάλη μάχη κι ότι αν υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία μπορεί να υπερασπιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων, αυτή είναι η σημερινή.

Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, επιτίθενται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως αν παρ΄ ελπίδα γίνει πρωθυπουργός όχι μόνο οι συνταξιούχοι δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα δουν και τις συντάξεις τους να περικόπτονται.

Όλα αυτά έρχονται στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, η οποία ακόμα κι από την κυβέρνηση παραδέχονται ότι δεν πήγε και πολύ καλά.

Στο Μαξίμου, πάντως, εξακολουθούν να παρουσιάζονται αισιόδοξοι και να υποστηρίζουν πως η συζήτηση η οποία διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξάμηνου δεν έχει καμία σχέση με τη διαπραγμάτευση η οποία γινόταν την περίοδο του μνημονίου και των αξιολογήσεων.

Αφορά, αντιθέτως, τη δυνατότητα του ελληνικού προϋπολογισμού να είναι εντός στόχου, να επιτύχει δηλαδή η ελληνική οικονομία το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.

Από τη στιγμή, επομένως, που επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος χωρίς την ανάγκη να ληφθεί ή να εφαρμοστεί επιπλέον μέτρα εμφανίζονται βέβαιοι ότι η Κομισιόν θα αποδεχθεί τη μη μείωση των συντάξεων.

Γι’ αυτό και συστήνουν υπομονή και να μην βιάζονται σε όσους προβλέπουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει μια ακόμα “κωλοτούμπα”.

“Μόνιμος κι όχι προσωρινός χαρακτήρας”

Οι ίδιες πηγές, επίσης, παρουσιάζονται αισιόδοξες πως η μη περικοπή των συντάξεων θα έχει μόνιμο κι όχι προσωρινό χαρακτήρα κι αυτό γιατί η ελληνική οικονομία μπορεί να επιτυγχάνει το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και το 2022, που προβλέπεται αυτή η υποχρέωση, χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου.

Αναφέρουν, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται καν την αναστολή παρά μόνο την κατάργηση.

Loading