INTIME

«Η Ελλάδα, από το 2015 και εντεύθεν, διέσωσε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης»

Στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, «η Ελλάδα απέδειξε ότι, από το 2015 και εντεύθεν, διέσωσε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης γενικότερα, παρά την αδυναμία, την έλλειψη προσωπικού και μέσων» τόνισε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, μετά το τέλος της διήμερης περιοδείας του σε δομές φιλοξενίας στην Ήπειρο και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

propoli

Ο κ. Φιλλιπάκος επισήμανε πως η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί ένα τεράστιο πρόβλημα, μία ροή μεταναστών που αυτά τα χρόνια υπερέβη το 1,5 εκ., πάντα μέσα στο πλαίσιο της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, επικαλούμενος την εμπειρία από το 2015 έως σήμερα στην υπόθεση, εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα υπάρξει κάτι δυσμενές για την Ελλάδα απ’ τις αποφάσεις της ΕΕ.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού διατύπωσε την επιφύλαξή του αναφορικά με τις ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, γιατί –όπως είπε– η Τουρκία σε διάφορες περιπτώσεις δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει, ώστε να μην υπάρχουν ροές σε μεγάλο αριθμό.

Αναφορικά με τις διαπιστώσεις του μετά την επίσκεψη στις δομές φιλοξενίας, είπε πως η αποτίμηση της κατάστασης είναι θετική, υπάρχει βελτίωση στις συνθήκες, έχει μειωθεί ο αριθμός των φιλοξενουμένων, ενώ υπογράμμισε την καλή συνεργασία της αστυνομίας με τους τοπικούς φορείς στο θέμα.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που αποτελεί πύλη εξόδου της Ελλάδας στην Ευρώπη, είπε πως η κατάσταση σχετικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να φύγουν από την Ελλάδα προς το εξωτερικό είναι ελεγχόμενη, και ότι υπάρχει μια καλή συνεργασία λιμενικού και αστυνομίας.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν πρόσφυγες περνούν τα σύνορα με την Αλβανία, ανέφερε πως κατά μήκος της μεθορίου υπάρχουν αστυνομικά μπλόκα και ότι οι γείτονές μας δεν το επιβεβαιώνουν. Μάλιστα, τόνισε ότι οι ελληνικές διωκτικές αρχές επιδιώκουν την συνεχή συνεργασία με τις αλβανικές, διότι με αυτόν τον τρόπο διευθετούνται καλύτερα όλα τα ζητήματα προς όφελος και των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading