Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ίμβρο (pic)

Στο νησί της Ίμβρου πραγματοποιεί επίσκεψη σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αρκετούς φορείς του νησιού.

propoli

Συγκεκριμένα, το πρωί συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο, Αγίων Θεοδώρων όπου μαθητές και μαθήτριες των υποδέχθηκαν με παιδικά τραγούδια. Εκεί ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με Έλληνες εκπαιδευτικούς, τους οποίους ευχαρίστησε για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην Ίμβρο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο στους πλακόστρωτους δρόμους του χωριού. Μάλιστα ο πρώτος τον ξενάγησε και στο σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε όπως και σε ένα μικρό μουσείο, που είναι αφιερωμένο από τους κατοίκους του χωριού στη ζωή και το έργο του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης εξήρε το έργο του Πατριάρχη, τονίζοντας ότι χάρη στις προσπάθειές του «οι Έλληνες της Ίμβρου επιστρέφουν στο νησί τους». Είναι ενδεικτικό μάλιστα, ότι από 168 εναπομείναντες Έλληνες της Ίμβρου το 2000, σήμερα στο νησί κατοικούν περισσότεροι από 550, ανάμεσα στους οποίους 39 μαθητές και 13 βρέφη που γεννήθηκαν εκεί.

Στη συνέχεια της επίσκεψής του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε στην πρωτεύουσα του νησιού, Παναγιά όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο, με τον Έπαρχο, Μουχιτίν Γκιουρέλ και τον δήμαρχο, Ουνάλ Τσετίν. Ο τελευταίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ειρηνική συνύπαρξη με την τοπική ελληνική κοινότητα του νησιού και ζήτησε να γίνουν προσπάθειες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ίμβρου με τα νησιά του βόρειου Αιγαίου.

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «εύχομαι να μου δοθεί η δυνατότητα να μπορέσω να βοηθήσω, ώστε να γίνει πράξη η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ της Ίμβρου και των ελληνικών νησιών, της Λήμνου, της Σαμοθράκης, της Θάσου, αλλά και της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει πάρα πολύ καλό στον τουρισμό της Ίμβρου, ένα νησί το οποίο έχει τεράστιες τουριστικές δυνατότητες».

Και πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι αυξάνεται και ο ελληνικός πληθυσμός τα τελευταία χρόνια, δεν σημαίνει απλά ότι έρχονται γιατί υπάρχουν ελληνικά στοιχεία. Έρχονται γιατί αισθάνονται καλοδεχούμενοι στο νησί και χαίρομαι πολύ που συνάντησα και έναν Έλληνα, ο οποίος δουλεύει για εσάς».

“Μπορούμε να βάλουμε φρένο στις μειώσεις των συντάξεων”

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την έδρα του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου (ιδρύθηκε το 2014), ο οποίος έχει τη διαχειριστική ευθύνη για τα ελληνικά σχολεία, ενώ μετά περπάτησε στους δρόμους της Παναγιάς και συνομίλησε με κατοίκους. Μάλιστα ένας συνταξιούχος τον ρώτησε «τι θα απογίνει με τις μειώσεις στις συντάξεις» και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. του απάντησε ότι «μπορούμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτές τις μειώσεις».

Το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το εγκαταλελειμμένο χωριό Σχοινούδι στο οποίο μέχρι τη δεκαετία του 1960 κατοικούσαν περισσότεροι από 3000 Έλληνες και σήμερα κατοικούν λιγότεροι από 100. Περπάτησε επίσης στα σοκάκια του χωριού, συνεχάρη τους προέδρους των δύο Σωματείων Ιμβρίων, Στυλιανό Πούλαδο και Παύλο Σταματίδη για τις προσπάθειές τους να κρατήσουν άσβηστη τη φλόγα για επιστροφή των Ελλήνων στο νησί.

Loading