Η ευρωπαϊκή προοπτική στην Πολιτική Προστασία, το θέμα συζήτησης του Μ. Χρυσοχοΐδης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Χρ. Στυλιανίδη

Η ευρωπαϊκή προοπτική στην Πολιτική Προστασία, το θέμα συζήτησης του Μ. Χρυσοχοΐδης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Χρ. Στυλιανίδη

ευρωπαϊκή προοπτική στην Πολιτική Προστασία,. Το μέλλον της Ευρώπης στον τομέα της αλληλεγγύης και της κοινής αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων, που σχετίζονται κυρίως με την Πολιτική Προστασία…. ευρωπαϊκή προοπτική στην Πολιτική Προστασία,. Το μέλλον της Ευρώπης στον τομέα της αλληλεγγύης και της κοινής αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων, που σχετίζονται κυρίως με την Πολιτική Προστασία…. ροη

Το μέλλον της Ευρώπης στον τομέα της αλληλεγγύης και της κοινής αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων, που σχετίζονται κυρίως με την Πολιτική Προστασία και τα προβλήματα που προκύπτουν και εντείνονται από τα φυσικά φαινόμενα, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, όπως δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Στυλιανίδης, ήταν η αναβάθμιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για το “rescEU”, που αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία εργαλεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς είναι η κοινή δεξαμενή μέσων για την αντιμετώπιση των καταστροφών και κυρίως των πυρκαγιών στις χώρες της Ε.Ε.

Ευχαριστίες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον κοινό ευρωπαϊκό στόλο

Ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος είναι εμπνευστής και πρωταγωνιστής στην δημιουργία του”rescEU”, εξέφρασε στον κ. Χρυσοχοΐδη την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα, για την συμμετοχή της με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη στον κοινό ευρωπαϊκό στόλο, η οποία επικυρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, καθώς και για το γεγονός ότι «συζητά το πώς θα μπορέσει να είναι ένας βασικός πυλώνας της μόνιμης βάσης αυτού του μηχανισμού».

«Αποτελείτε για μένα τα τελευταία χρόνια το σύμβολο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιστικής δραστηριότητας και βοήθειας στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης απευθυνόμενος στον κ. Στυλιανίδη και συμπλήρωσε: «Ο επίτροπος Στυλιανίδης είναι το σύμβολο εκείνου του ανθρώπου, του δημόσιου λειτουργού ο οποίος αυτά τα χρόνια, δεν δίστασε ακόμα και πολλές φορές κόντρα στον προϋπολογισμό της Ευρώπης να στηρίξει και να είναι αλληλέγγυος στους λαούς της Ευρώπης, στους λαούς Τρίτων χωρών, τους μετανάστες, στους πρόσφυγες που είχαν ανάγκη την βοήθεια της Ευρώπης. Του αξίζει ένας πολύ μεγάλος έπαινος και ο τίτλος ενός πολιτικού ο οποίος χαρακτηρίζεται από το πιο σημαντικό ίσως χαρακτηριστικό, ότι είναι ένας αλληλέγγυος πολιτικός και αυτές οι πολιτικές χρειάζονται σήμερα στις δύσκολες εποχές που ζούμε».

Προοπτική για συμμετοχή της χώρας στην ευρωπαϊκή συνεργασία

Για την συμφωνία σχετικά με τον μηχανισμό “rescEU” ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, διότι αφενός προσδίδει περαιτέρω επιχειρησιακή ισχύ και από την άλλη πλευρά αποτελεί μια προοπτική για την ευρωπαϊκή συνεργασία στο χώρο της Πολιτικής Προστασίας.

Δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία στην επόμενη μόνιμη φάση της, θα αποτελέσει ένα μόνιμο μηχανισμό, ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα είναι έτοιμος για οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης να αποτελεί την ισχύ, το εργαλείο για να αντιμετωπιστούν οι ακραίες φυσικές καταστροφές που αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο καιρό.

Ο ορισμός της Ευρωπαϊκής Αλληλλεγύης το «rescEU»

Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση με «τον παλιό φίλο» Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο ενημέρωσε για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και αφορούν στην Πολιτική Προστασία και συμφώνησαν η επόμενη συνάντηση να είναι στις Βρυξέλλες, ενώ χαρακτήρισε το “rescEU”, «ορισμό της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης όταν θα σώζουμε ζωές των Ευρωπαίων πολιτών, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο που επηρεάζει τόσο πολύ την κλιματική αλλαγή, όλα τα φυσικά φαινόμενα».

Σημειώνεται ότι στην μόνιμη φάση του “rescEU”, η δεξαμενή των μέσων θα περιλαμβάνει μόνιμα αεροσκάφη, τα οποία θα αγοραστούν με χρηματοδότηση της Ε.Ε. κατά 90% και 10% από τα κράτη μέλη και κάθε χώρα θα έχει τα δικά της για τα προβλήματα σε εθνικό επίπεδο, αλλά όταν θα δοθεί εντολή από τις Βρυξέλλες θα πηγαίνουν αμέσως όπου υπάρχει ανάγκη.

Τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της αναβάθμισης του μηχανισμού, είναι η δημιουργία Ευρωπαϊκών Ιατρικών Μονάδων, καθώς και μονάδων αντιμετώπισης ΡΒΧΠ (ράδιο-βιοχημικών- πυρηνικών), απειλών, που θα μεταβαίνουν ταχύτατα, όπου παραστεί ανάγκη.

Στο περιθώριο της συνάντησης, οι δύο άνδρες, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, συζήτησαν και θέματα που αφορούν στην γεωπολιτική της περιοχής, ευρωπαϊκά θέματα και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκαν ειδικά στο θέμα της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τα σημάδια υποχώρησης του φαινομένου, όπως φάνηκε και από τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play