«Η Θεσσαλονίκη άξιζε κάτι καλύτερο από τον Μπουτάρη»

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσαλικίδη
«Στρατιώτης» της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politik.

propoli

Ο βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης τονίζει πως τον ενδιαφέρει να υπηρετεί την πόλη του και την πατρίδα πέρα από θέσεις και αξιώματα, ενώ αξιολογώντας τη θητεία Μπουτάρη εστιάζει στην επιτακτική ανάγκη η συμπρωτεύουσα να αλλάξει σελίδα.

Επίσης χαρακτηρίζει «απαράδεκτες και ανιστόρητες» τις απόψεις που εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός για τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές. «Η Νέα Δημοκρατία δεν ζητεί εκλογές για να κυβερνήσει, αλλά για να αλλάξει τα πράγματα» σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Κύριε Γκιουλέκα, προ ημερών το όνομά σας ακούστηκε και πάλι ως υποψήφιου δημάρχου για το δήμο Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά σας ξεκαθαρίσατε ότι δεν σας ενδιαφέρει ως προοπτική. Υπήρξε πρόταση από πλευράς της ΝΔ; Ποιοι ήταν οι λόγοι που αποκλείσατε το ενδεχόμενο να είστε και πάλι υποψήφιος δήμαρχος;

 «Υπηρετώ τη Νέα Δημοκρατία όλα τα χρόνια μου. Μπήκα στα 13 μου χρόνια στη νεολαία της παράταξης. Είμαι το τρίτο μέλος της νεολαίας στη Βόρεια Ελλάδα. Είμαι εκεί. Πολιτικά, ιδεολογικά και συναισθηματικά.

Η επιλογή υποψηφιοτήτων είναι απόφαση της παράταξης και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παίρνει και τις τελικές αποφάσεις. Σε ό,τι με αφορά, με ενδιαφέρει να είμαι χρήσιμος και να υπηρετώ την πόλη της Θεσσαλονίκης και την πατρίδα μας. Πέρα από θέσεις και αξιώματα. Ο καθένας δίνει εξετάσεις καθημερινά στους συμπολίτες μας. Αυτούς ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που μου κάνουν την ύψιστη τιμή να με εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια που πολιτεύομαι».

-Δεδομένου ότι ο αυτοδιοικητικός κύκλος του Γιάννη Μπουτάρη ολοκληρώνεται, μετά την απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, πως θα αξιολογούσατε την δημαρχιακή του πορεία;

«Το σίγουρο είναι ότι η Θεσσαλονίκη άξιζε κάτι καλύτερο. Δυστυχώς, στην ιστορία της πόλης θα μείνουν ελάχιστα από την περίοδο της διοίκησης Μπουτάρη στον δήμο Θεσσαλονίκης. Γιατί έγιναν ελάχιστα. Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε σελίδα στην πόλη μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε κι άλλο χρόνο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διχαζόμαστε ως κοινωνία, κάτι που το είδαμε να συμβαίνει έντονα ιδίως τα τελευταία χρόνια. Βλέπω τον ρόλο του δημάρχου ως ρόλο ενωτικό και όχι διχαστικό. Θα χαιρόμουν να έκανα κριτική – είτε θετική είτε αρνητική – στο έργο του Γιάννη Μπουτάρη. Λυπάμαι, αλλά δεν έχω να πω πολλά γι’ αυτήν την περίοδο. Κι αυτά που έχω δεν είναι κολακευτικά για την απερχόμενη διοίκηση». 

-Στην πρόσφατη συνέντευξή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παραδέχθηκε ότι η στάση του στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν «άκαιρη». Ποιο είναι το σχόλιό σας;

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Μπουτάρης ταυτίστηκε με τις πιο σκληρές και επιζήμιες για τα εθνικά δίκαιά μας θέσεις των Σκοπιανών. Δεν δίστασε να προσβάλλει όχι μόνο τους Θεσσαλονικείς και τους Μακεδόνες, αλλά και την εθνική αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που με τις συνεχώς επαναλαμβανόμενες απαράδεκτες και ανιστόρητες απόψεις του δεν σεβάστηκε ούτε την πόλη ούτε την ιστορία της. Οι απόψεις του όχι μόνο δεν εκφράζουν τους συμπολίτες μας αλλά αποτελούν ύβρι και για την ίδια την Θεσσαλονίκη».

«Οι Έλληνες ζουν μέσα στην τραγική πραγματικότητα της Ελλάδας του ΣΥΡΙΖΑ»

-Στην κεντρική πολιτική σκηνή οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα σταθερά υψηλό προβάδισμα της ΝΔ, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τις 10 μονάδες. Παρόλα αυτά, ο σαφής «αέρας» νίκης που αποτυπώνεται στις μετρήσεις δεν φαίνεται να… πνέει σε επίπεδο κοινωνίας. Πού το αποδίδετε;

«Θα σας πω ότι ειλικρινά δεν είμαι προσκολλημένος στις δημοσκοπήσεις. Δεν είμαι γκαλοπολάγνος. Βεβαίως, όλες οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ένα υψηλό προβάδισμα υπέρ της ΝΔ. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης Τσίπρα στην χώρα είναι πολύ χειρότερα και δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε μία δημοσκόπηση. Ο κοινωνικός ιστός καθημερινά καταστρέφεται, η ανάπτυξη παραμένει ζητούμενο, οι δείκτες της ανεργίας βρίσκονται στα ύψη. Οι Έλληνες πολίτες ζουν μέσα στην τραγική πραγματικότητα της Ελλάδας του ΣΥΡΙΖΑ: τα τελευταία τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ελήφθησαν μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις πολλαπλασιάζονται ημέρα με την ημέρα, η φοροεπιδρομή συνεχίζεται, οι νέες συντάξεις πετσοκόβονται από το νόμο Κατρούγκαλου, το αφορολόγητο μειώνεται, τα κοινωνικά επιδόματα καταργούνται ή συρρικνώνονται δραματικά. Η ζωή των Ελλήνων χειροτερεύει καθημερινά. Αυτά είναι τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ! Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αγανακτισμένη με τα κυβερνώντα κόμματα. Και αυτό θα αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα της κάλπης».

-Μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία η ΝΔ;

«Ναι, πιστεύω ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτή. Δίνουμε την μάχη για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις ιδέες μας και να βγάλουμε τον τόπο από τα αδιέξοδα. Σκοπός μας είναι να αφήσουμε πίσω νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος. Πάντως, η Νέα Δημοκρατία, ακόμη και αυτοδύναμη ως κυβέρνηση, θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις τόσο στο πολιτικό πεδίο όσο και στο πεδίο της κοινωνίας. Θέτοντας το εθνικό συμφέρον και το καλό του τόπου πάνω απ’ όλα».

 -Εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές, τι διαφορετικό πρέπει να κάνει συγκριτικά με τις προηγούμενες φορές που είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας;

«Η Νέα Δημοκρατία με αίσθημα ευθύνης πολλές φορές κλήθηκε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σε χαλεπούς καιρούς. Κάτι τέτοιο – όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – θα συμβεί και τώρα. Και όπως όλα δείχνουν η ΝΔ ξανακερδίζει τον κόσμο που έχασε, σιγά σιγά ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη. Γιατί βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Η εξουσία για μας δεν είναι αυτοσκοπός. Η σωτηρία της πατρίδας μας όμως είναι. Ο τόπος έχει ανάγκη από πολιτική αλλαγή και οι εκλογές αυτές θα είναι λύτρωση για τους Έλληνες. Όχι γιατί η Νέα Δημοκρατία -ως η επόμενη κυβέρνηση- έχει ένα μαγικό ραβδάκι για να λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά γιατί θα μπει ένα τέλος στον κατήφορο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση επιμένει στην επιβολή φόρων σε μια κοινωνία που έχει εξαντλήσει τη φοροδοτικής της ικανότητα.

Η ΝΔ δεν ζητεί εκλογές για να κυβερνήσει, αλλά για να αλλάξει τα πράγματα. Πιστεύουμε ότι η χώρα αξίζει μία διαφορετική, μία καλύτερη πορεία, με ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν μπορεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι δεν πρόκειται να υποσχεθεί τίποτε παραπάνω εκτός από εκείνα που μπορούμε να κάνουμε. Και θα τα κάνουμε.

Στη ΝΔ μιλάμε για πολύ συγκεκριμένα βήματα, μιλάμε για ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής. Για εμάς ο δρόμος της ανάκαμψης δεν περνάει μέσα από την φορολογία, αλλά μέσα από τις επενδύσεις. Αυτή είναι η πεποίθησή μας, αυτό είναι το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μείωση των φορολογικών συντελεστών, ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας, ανάγκη ύπαρξης ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, προσέλκυση επενδύσεων. Μόνον έτσι θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Μόνον έτσι μπορούμε να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο».

-Πρέπει να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο;

«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για το άσυλο είναι ξεκάθαρη. Η σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια μας έχει φθάσει στο απροχώρητο! Οι πανεπιστημιακοί χώροι έχουν παραδοθεί στην βία και την ανομία. Εγκληματικές ομάδες χρησιμοποιούν τον χώρο των πανεπιστημίων για διακίνηση ναρκωτικών ή εμπόριο λαθραίων προϊόντων, διάφορες ομάδες “συλλογικοτήτων” – όπως τις αποκαλεί η κυβέρνηση – χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια ως ορμητήρια για επεισόδια και καταστροφές, οι φοιτητές φοβούνται να κυκλοφορήσουν και πέφτουν καθημερινά θύματα επιθέσεων, καθηγητές στοχοποιούνται και πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού… Το άσυλο ιδεών μετατράπηκε σε άσυλο ανομίας, παραβατικότητας και βίας. Δυστυχώς, ο κατάλογος των περιστατικών βίας στα πανεπιστήμια, μόνο τα τελευταία χρόνια, δεν έχει τελειωμό. Και δεν είναι λίγες οι φορές που ξένα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με εκτενή και ντροπιαστικά ρεπορτάζ με αυτό το πρόβλημα. Σε όλα αυτά, όμως, η κυβέρνηση αλληθωρίζει επικίνδυνα! Γι’ αυτό στη ΝΔ ξεκαθαρίσαμε ότι ο νόμος 4485/2017 για το άσυλο θα καταργηθεί την επόμενη ημέρα. Ώστε να καθαρίσουν τα πανεπιστήμιά μας από κάθε λογής συμμορίες, εμπόρους ναρκωτικών, λαθρέμπορους και τραμπούκους. Όσοι σήμερα ασχημαίνουν τα πανεπιστήμιά μας, απλά θα πεταχτούν έξω! Η γνώση, η έρευνα και η ακαδημαϊκή ελευθερία θα αποκτήσουν την προστασία που αξίζουν. Το χρωστάμε στη νέα γενιά, στο μέλλον αυτού του τόπου».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Loading