Η καταδίκη της εποχής του Κώστα Σημίτη

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς το Εφετείο της Αθήνας έριχνε τελεσίδικη αυλαία στη δίκη του Άκη  Τσοχατζόπουλου, καταδικάζοντάς τον σε δεύτερο βαθμό σε κάθειρξη 19 ετών για ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, για τις μίζες δηλαδή που ενθυλάκωνε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας για εξοπλιστικά προγράμματα.

propoli

Ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος υπουργός κυκλοφορεί πλέον ελεύθερος καθώς αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας.

Το φετινό Οκτώβρη, ένα χρόνο δηλαδή μετά, ένας άλλος, επίσης πανίσχυρος κάποτε, υπουργός  (Εθνικής Άμυνας κι αυτός) πέρασε τη βαριά πύλη της φυλακής Κορυδαλλού. Ο Γιάννος Παπαντωνίου βαδίζοντας στα χνάρια του… προκατόχου του έφυγε το βράδυ της Τρίτης από τους ανακριτές με χειροπέδες στα χέρια. Κρίθηκε προφυλακιστέος, όπως είχε  συμβεί και με τον Άκη Τσοχατζόπουλου, για ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, για μίζες δηλαδή που φέρεται να είχε λάβει για την ανάθεση υπερτιμολογημένων εξοπλιστικών προγραμμάτων σε συγκεκριμένες εταιρείες.

Κι όπως ακριβώς  είχε συμβεί και με την περίπτωση Τσοχατζόπουλου, τα έργα και οι ημέρες του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συμπαρέσυραν στον ποινικό κολασμό  και τη σύζυγό του… Και μπορεί σαν προσωπικότητες οι δύο τους να δείχνουν πολύ διαφορετικοί, σε ό,τι αφορά όμως τη θητεία τους στο «χρυσωρυχείο» -όπως αποδείχτηκε για τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς- υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και τα απόνερα που ποτέ δεν πίστευαν ότι θα… λερώσουν τις «πολιτικές τους καριέρες», φαίνεται πως είχαν πολλά κοινά.

Δικογραφίες-φωτιά σε βάρος τους για βρώμικο χρήμα, μετά από πολύπονες πολύχρονες δικαστικές έρευνες…  υπερασπιστική γραμμή παρόμοια, που καταρρέει μπροστά στα στοιχεία της Δικαιοσύνης…

Και οι δύο είδαν πίσω από την ποινική εμπλοκή τους «σκευωρίες». Και οι δύο αρνήθηκαν να αναλάβουν ποινικές ευθύνες. Και οι δύο έμπλεξαν  τις συζύγους τους. Και οι δύο τις είδαν φυλακισμένες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Δύο πρώην πανίσχυροι υπουργοί με τον ίδιο πολιτικό προϊστάμενο
Τόσο ο Άκης Τσοχατζόπουλος, όσο και ο Γιάννος Παπαντωνίου βρέθηκαν στον κόσμο των… μιζών επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, ο οποίος δεν είχε δει και δεν είχε ακούσει τίποτε, όπως είπε ενώπιον του δικαστηρίου, όταν αναγκάστηκε να καταθέσει στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο Άκης ήταν ο πρώτος που την πλήρωσε. Τώρα, ήρθε η σειρά του Γιάννου να υποστεί την βάσανον της ποινικής εμπλοκής… Πρώτα η φυλακή και στη συνέχεια τα δικαστήρια ….

Και άλλοι πρωτοκλασάτοι
Τα δυο παραπάνω στελέχη, όμως, δεν είναι τα μόνα από την τότε κυβέρνηση Σημίτη με ποινική εμπλοκή… Η δίκη του Θεόδωρου Τσουκάτου, του αποκαλούμενου και «στρατηγού», ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη και εμπλέκεται στην υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens είναι ακόμα σε εξέλιξη… Κατηγορείται για το ένα εκατομμύριο μάρκα που φέρεται να είχε εισπράξει αυτοπροσώπως από την Siemens και τα οποία έχει πει ότι προορίζονταν για τα ταμεία του κόμματος. Πριν από λίγους μήνες τον ισχυρισμό του επιβεβαίωσε στο δικαστήριο, καταθέτοντας ως μάρτυρας, και ο τότε υπεύθυνος Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Σπ. Αυγερινός.

Ο Τάσος Μαντέλης, πρώην υπουργός Μεταφορών, με τη… χορηγία, όπως είχε βαφτίσει το «δωράκι» που είχε λάβει επίσης από τη Siemens, «έπεσε  στα μαλακά». Καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε πέντε χρόνια, από οκτώ που του είχαν επιβληθεί πρωτόδικα, για τα 400.000 γερμανικά μάρκα που επίσης είχε λάβει από τη Siemens.

Ενώ σε λίγο καιρό αναμένεται να εκδοθεί  απόφαση της δικαιοσύνης για τον άλλοτε υφυπουργό Παιδείας,  Γιάννη Ανθόπουλο που εμπλέκεται σε υπόθεση τοκογλυφίας.

Πιο συγκεκριμένα, του αποδίδεται συνέργεια σε τοκογλυφία και… ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η εισαγγελέας της έδρας πάντως έχει ζητήσει την ενοχή του με μια αγόρευση καταπέλτη σε βάρος του πρώην υφυπουργού.

 

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Loading